Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Храносмилателната система при котките

Храносмилателната система при котките

Хранене на котка

Котките са сред най-разпространените домашни любимци. Причината се крие в това, че хем можем да им се радваме, да играем с тях и да ги гушкаме, хем не изискват особени грижи.

Спокойно можем да ги оставим за няколко дни сами, дори и да ни се наложи спешно да пътуваме, стига да им оставим достатъчно вода и храна.

Не се налага да ги разхождаме като кучетата, а единствено редовно да им сменяме тоалетната. Ако искаме да опазим дълго живота на котките си и да им се радваме до дълбока старост трябва да знаем повече подробности за тях и най-вече каква храна е подходяща за храносмилателната система на котките.

Котките са бозайници и тяхната храносмилателна система не се отличава особено от тази на останалите бозайници. Те са месоядни животини, но за разлика от много други бозайници храносмилателната им система не е пригодена да консумира мляко и млечни продукти.

Макар почти на всички детски книжки малките котенца да са илюстрирани как доволно пият мляко от купичката си, истината е че то не трябва да се дава на Вашия любимец.

Храносмилателната система на котката е по-претенциозна по отношение на арахидонова киселина, ниацин, таурин и др. Добре е да се избягва храненето на котката с приготвяните вкъщи храни, тъй като те често съдържат прекалено много подправки, трудно усвоими от котешкия организъм.

Котешка трева

Дори и да се изкушите или пък ако котешката храна е свършила и се налага да дадете някаква храна на котката си, никога не ѝ предлагайте супи или манджи, в които има лук или чесън. Те увреждат червените кръвни клетки на котките, а злоупотребата с тях може да доведе дори и до анемия.

Никога не предлагайте на котката си сладки храни, дори да са с подсладител. Обикновено котките не са привлечени от сладкото, но дори и неволно да изпуснете парченце шоколад, веднага го вдигнете, за да не бъде погълнат от котката.

Според повечето ветеринари най-добре е котката да бъде хранена на равни порции със специализираните котешки гранули и с консервирани котешки храни. В тях необходимите хранителни вещества са съобразени с нуждите на храносмилателната система на котките.

По колко пъти на ден и по какво количество храна се дава обикновено е описано на самите опаковки според килограмите и възрастта на котките. По-внимателно трябва да се подхожда при храненето на малки котенца, на бременни и на кастрирани котки.

Важно е и да не забравяте, че котката трябва да поема и достатъчно количество котешка трева, защото по този начин прочиства организма си от натрупаните косми, които поглъща докато се мие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest