Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Бирманска Котка

Бирманска Котка

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Бирманска котка

Бирманската котка е една от най-красивите и загадъчни породи. Предците на тази разкошна котка са живеели в бирманските храмове и са се смятали за свещени животни. Според легендите в древността бирманските котки не веднъж са спасявали храмове от пожари и са предупреждавали обитателите им за нападение. Алтернативното наименование на породата Свещена Бирма. Бирманската котка е не само красива котка, но и много спокойна и приятна, което я прави предпочитана за домашен любимец. Бирманската котка е кротка, когато седи в скута ви, и игрива, когато усети, че сте в настроение да поиграете с нея.

История на бирманска котка

Смята се, че белите ръкавички върху лапите на бирманската котка и меката ѝ козина са резултат на кръстосване на персийски котки и сиамски котки. Характерно за бирманската котка е гъстата дълга козина, наследена от персийките, и характерното за сиамските котки оцветяване на козината. Смята се, че бирманските котки са се появили в Европа през 1919 година. По това време американският милиардер Вандербилт обиколил източните страни и се завърнал в Европа с няколко котенца, за които платил цяло състояние.

То се равнявало на стойността на малък завод по онова време. Едно от котенцата било женско и живяло дълго във Франция, като дало живот на няколко поколения бирмански котки. След Втората световна война в Европа е имало само две бирмански котки. От 1945 година европейските селекционери започват възраждането на породата, като кръстосват оцелелите котки с персийки и сиамки. През 1966 година породата е призната в САЩ, а една година по-късно е призната и в Англия.

Стандарт на бирманска котка

Котенцата от породата бирманска котка се раждат чисто бели. Едва след шестия месец се появява характерното оцветяване. Мъжките екземпляри на породата бирманска котка достигат до 6, а понякога - до 8 килограма, женските - до 4-5 килограма. Тялото на бирманската котка е средно по размер, леко издължено. Крайниците са къси и силни, лапите са кръгли. Главата е с кръгла форма, с тъмен нос. Краищата на лапите са чисто бели. Ушите са малки, на голямо разстояние едно от друго и са леко наведени напред, като ъгълчетата им са заоблени.

Козината на котката е със средна дължина по тялото, като на шията, бедрата и опашката е по-дълга. Върху муцуната, ушите, краката и опашката бирманската котка има тъмни петна като сиамската котка. Петната трябва да са еднакви на цвят и да контрастират със светлата козина на тялото, която трябва да е светлобежова на цвят. Козината на корема е чисто бяла. Опашката на котката е със средна дължина, в основата е покрита с по-рядка козина, в края е покрита с гъста и пухкава козина. Очите на бирманската котка са кръгли или овални, ярко сини на цвят.

Грижи за бирманска котка

Свещена бирма

Бирманската котка има нужда от присъствието на стопанина си, но дори когато няма никой вкъщи, представителите на тази порода могат да намерят какво да правят и се чувстват добре и сами. Бирманската котка е спокойно животно, което е със спокоен характер и рядко досажда с мяучене. Бирманската котка е миролюбива и търпелива. Ако нещо не ѝ хареса, тя просто се отдалечава от дразнителя си.

Бирманската котка е перфектна за хора, които имат и други домашни любимци. Тези котки не са конфликтни и лесно се разбират с други котки и с кучета. Бирманската котка е подходяща за семейства с деца, защото им помагат да се справят със стреса от училището.

Въпреки дългата си козина бирманската котка няма нужда от особено големи грижи. Достатъчно е да бъде разресвана два пъти седмично, за да има гъста и красива козина. Бирманската котка обича да седи на топло и на практика е невъзможно да живее на улицата, защото студът не ѝ понася. За нея перфектната температура в помещението е 22 градуса.

Бирманската котка трябва да се пази и от прегряване. Ако в помещението е студено, бирманската котка ще е принудена да пропълзи по одеялото ви, за да се стопли и да може да заспи. Понякога бирманската котка мяучи много, но това обикновено е предизвикано от нещо, което иска да каже на стопанина си, затова е добре да разберете какво точно има предвид котката от тази порода, ако не спира да мяучи дълго.

Обучение на бирманска котка

Бирманската котка е умно и схватливо животно. То лесно може да бъде научено да донася играчките си по команда от стопанина. Освен това може да изпълнява елементарни команди, ако обучението започне, още когато котенцето е малко. Бирманската котка лесно разбира какво може и какво не може да се прави в дома, в който живее.

Хранене на бирманска котка

Бирманската котка има перфектен самоконтрол по отношение на храненето. Тя не е склонна към преяждане и към затлъстяване и винаги яде само толкова, колкото е необходимо, за да функционира организмът ѝ пълноценно.

Заболявания на бирманска котка

Бирманската котка е много здрава и не е податлива на генетично обусловени заболявания при котките. Както повечето представители на дългокосместите породи бирманската котка може да страда от хипертрофична кардиомиопатия - болест на сърцето, която може да доведе до фатални последствия.

Любопитни факти за бирманска котка

Бирмански котки

Специалистите смятат, че бирманската котка е подходяща за всеки тип нервна система - тя успокоява холериците и зарежда с енергия флегматиците. Според една от легендите за бирманските котки в древността съществувал древен храм, в който живеели будисти. Той се охранявал от бели котки. В една от залите на храма имало златна статуя на богиня с ярко сини очи. Най-старият котарак се наричал Синх и бил любимец на най-стария монах - Мун Ха. Веднъж храмът бил нападнат от крадци, които искали да откраднат златната статуя. Мун Ха се опитал да ги спре и те го убили. Но крадците не могли да вземат статуята, защото котаракът съживил стопанина си. Козината му станала златиста, очите му станали сини като на богинята, а краищата на лапите станали бели като косата на стопанина му.

Недостатъци на бирманска котка

Бирманската котка няма особени недостатъци. Може да се каже, че един от недостатъците ѝ е че се страхува от шум. Ако правите шумен купон, котката може да се скрие в гардероба или на друго място и да откаже да излезе цял ден. Друг недостатък е прекалено голямото ѝ любопитство. Бирманската котка може да скача много високо, ако иска да разгледа нещо отблизо. Сред недостатъците на бирманската котка е желанието ѝ да спи в леглото на стопанина си.

Ако обаче от малка я научите да спи на определено място, тя ще приеме вашето желание. Но нейно любимо място си остава спалнята на стопанина ѝ. Ако оставяте за много дни бирманската котка, тя може да изпадне в котешка депресия. Затова ако ви се налага често да отсъствате от дома си, вземете друга котка, която да прави компания на вашата бирманска котка в самотните ѝ дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest