Хафлингер

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Хафлингер

Уникалните качества на конете от породата Хафлингер и тяхната красота са причините, поради които тези красиви същества са популярни в Австрия, Швейцария, САЩ, Бразилия и много други страни. Хафлингер е перфектният кон за семейства с деца. Това е кон, който е подходящ както за спортисти, така и за фермери. Конете от породата Хафлингер са издържливи и не са капризни и са известни като Алпийските трактори, тъй като се ползват и до днес в малки ферми на стръмни планински участъци.

История на породата Хафлингер

Историята на създаването на конете от породата Хафлингер започва през далечната 1874 година, когато австрийската армия е изпитвала остра нужда от планински коне за превоз на големи товари. За да се постигне тази цел, е започнало кръстосване на местни кобили с чистокръвни арабски коне. Родоначалник на породата е арабският жребец Ел Ведави XXIII, чийто син на име Фолие е бил първия представител на позната днес порода. Породата Хафлингер дължи името си на малкото селце Хафлинг, което днес е в границите на Италия. Потомството на арабския жребец е било разпространено в Тирол. През 1898 година официално е утвърдена породата Хафлингер. След Втората световна война породата започва да се разпространява в много страни, тъй като ценителите на породисти коне харесват издържливите и красиви екземпляри от породата Хафлингер.

Стандарт на породата Хафлингер

Конете от породата Хафлингер се познават лесно. Те са със златист косъм и бяла грива, което привлича погледите на всички към тях. Височината на конете от породата Хафлингер е от 138 до 150 сантиметра. Главата е благородна и хармонична, като е допустима известна грубоватост на чертите, но само за жребците. Шията е дълга и мускулеста. Гръдният кош е мощен, холката е висока, заради което седлото се разполага удобно за ездача.

Гърбът е мощен, краката са изправени, с добре очертаващи се стави. Не е желателно по краката на коня от породата Хафлингер да има петна, различни от основния цвят, но все пак това се смята за допустимo. Цветът на конете от породата Хафлингер е златист, като се допускат нюанси на рижаво. Гривата и опашката са бели, със съвсем леко жълто оцветяване. Сивите косми в гривата и опашката, както и рижавите, се смятат за недостатък. Ушите на конете от породата Хафлингер са малки и прави.

Грижи за Хафлингер

Конете от породата Хафлингер са подходящи за стопани, които нямат никакъв опит с конете. Добрият характер на конете от тази порода ги прави предпочитани за семейства с деца. Кон от породата Хафлингер може с часове да чака търпеливо, без да показва признаци на раздразнение, докато дойде моментът да изпълни задачата, която стопанинът му постави.

За разлика от повечето коне, тези от породата Хафлингер се оседлават със специално седло, разработено само за тях. Това е стандартно седло, което обаче има широк гребен. Хафлингер е кон, който е подходящ за дълги преходи, затова седлото трябва да е специално. То е създадено, за да пази гърба на коня при дългите преходи, при които конете от тази порода е трябвало да вървят дни наред с човек на гърба си.

За да изглежда кон от породата Хафлингер перфектно, гривата и опашката му трябва да са гъсти и пухкави, а косъмът по тялото му да е лъскав. Добре е да се къпе конят при изцапване и не по-рядко от веднъж в месеца, когато времето позволява. При замърсяване опашката трябва да се измие със специален шампоан, предназначен за коне. Не се използват шампоани за хора, тъй като той е с неподходящо за конете рН и ще изгубят красотата си. След всяко измиване на опашката или гривата те трябва да бъдат разресани.

Кон Хафлингер

Препоръчва се ресането да се прави и без да се налага измиване на гривата и опашката. Те трябва да се разресват, за да се отстраняват мъртвите косми и да не се получава сплъстяване. Разресването спомага за разпространяването на естествените мазнини по опашката и гривата, което ги прави копринени и пухкави. Трябва да се използват четки от естествен косъм, които са нежни при докосване и няма да дразнят животното. Опашката може да се сплете на отпусната плитка, за да запази чистотата си, но това се прави само от опитен специалист по конете. Ако се сплете опашката стегнато, това може да наруши кръвообращението на коня.

Обучение на Хафлингер

Конете от породата Хафлингер са много умни и затова лесно могат да бъдат обучени да превозват товари, да се превърнат в ездитни коне, да работят на полето. Това са коне, които генетично са пригодени за живот на над 1100 метра надморска височина. Много е лесно кон от породата Хафлингер да бъде обучен да тегли файтон или каруца. Конете от тази порода често се използват за разчистване на гори от паднали дървета, защото не особено големият размер на Хафлингер му дава възможност да достига до по-трудни за достъп места. Щом навършат 4 години, конете от породата Хафлингер се отделят от стадото си, и се използват за различни видове работа.

Много представители на тази порода са в състояние да работят до 40-годишна възраст. Тъй като конете от породата Хафлингер от много години живеят с хората, те се възприемат като част от семейството на стопанина си. Затова обучението на коня от тази порода може да става единствено с добри думи и поощрение. Конете от породата Хафлингер са схватливи и бързо ще се научат да изпълняват това, което искате от тях. Хафлингер често се използва за различни видове шоу в стил уестърн. Конете от породата Хафлингер са толкова кротки, че лесно са научават да работят в центрове по хипотерапия, където помагат на деца с физически и психически увреждания. Спокойният им характер ги прави подходящи за малки деца, както и за хора, които нямат никакъв опит в ездата.

Хранене на Хафлингер

Конете от породата Хафлингер не проявяват капризи по отношение на храната. Те с удоволствие пасат трева и са любимци на фермерите, тъй като успяват сами да си набавят достатъчно храна от пасищата и нямат нужда от допълнително подхранване. Конете от породата Хафлингер са много социални и когато контактувате с тях, е добре да ги черпите с лакомство, докато ги галите или ги потупвате по шията. Морков, сухар, парченце захар, стиска сочна трева ще зарадват коня. Бременните и кърмещите кобили, както и конете, които се използват за тежка физическа работа, имат нужда от повече храна.

Конете от породата Хафлингер с удоволствие се хранят със специални смески, разработени за работни коне. Не се препоръчва често да се дава хляб на конете от тази порода. Конете от породата Хафлингер обичат сено. Добре е да се дава възможност на конете да пасат зелена трева и да се оставят да го правят часове. Ако не получават достатъчно храна, конете от породата Хафлингер изглеждат прекомерно слаби и залиняват, което може да предизвика различни видове заболявания.

Заболявания на Хафлингер

Хафлингер са издържливи и здрави коне, които обаче също са податливи на някои видове заболявания. Сред тях са различни заболявания на копитата, които могат да бъдат лекувани само от опитен специалист. При неправилно хранене конете от породата Хафлингер могат да страдат от възпаления на стомашно-чревния тракт, както и от проблеми с растежа и развитието на костната система.

Любопитни факти за Хафлингер

Невероятната издържливост и устойчивата психика на конете от породата Хафлингер са ги превърнали в основа на Австрийската кавалерия. Повече от 100 коне от породата Хафлингер са в състава на планинските военни части на Австрия.

Първото клонирано жребче в света е от породата Хафлингер. Малката Прометея дължи живота си на екип италиански специалисти по генетика. За създаването на Прометея не са използвани зародишни клетки, а клетки от кожата на кобила от породата Хафлингер.

Ядрата на кожните клетки са били внедрени в празни яйцеклетки, като по този начин са били създадени в лабораторни условия 841 ембриона. От тях само 17 ембриона са били оценени като перфектни и са били имплантирани в матките на кобили. Кобилата, която е износила и родила Прометея, е същата, от чиято кожа са взети клетки за създаването на ембрионите. Прометея е ДНК копие на майка си, което е потвърдено с анализи. От всички ембриони Прометея е единствената, която се е развила до жребче.

Недостатъци на Хафлингер

На практика конете от породата Хафлингер нямат недостатъци. Те са спокойни, доверчиви, лоялни и със спокоен характер. Точно заради липсата на недостатъци тази порода е толкова популярна в цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
13.03.2015 16:52
Много хубава статия от която разбрах толкова интересни неща за това красиво и грациозно животно
0
0