miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американски булдог

Американски булдог

Нина НордНина Норд
Джедай
226149
Американски булдог

Американският булдог е красив и любвеобилен домашен любимец, който добре се разбира с деца, но в същото време е безстрашен пазач, който е склонен да нападне всеки, който представлява заплаха за стопанина му.

История на американски булдог

Първите преселници в Америка докарвали със себе си булдози, тъй като искали да разчитат на сигурен защитник на четири лапи, който е в състояние да сподели с тях всички лишения и неприятности на Дивия Запад. По това време стопаните на американски булдози не правели изложби и не са водили родословни книги. По това време да имаш булдог във фермата или ранчото си е било съвсем нормално. Тази традиция е намерила отражение в едно от имената, с което американският булдог е известен сред фермерите и днес - стар селски булдог.

През 1910 година за пръв път представителите на тази порода привличат вниманието на организаторите на кучешки боеве, които търсят нови гладиатори на четири лапи. Старите селски булдози били известни с това, че в битка с вълк винаги излизали победители. Американският булдог е куче с много функции - то може да пази къщата, да охранява стадото и да го премества, да защитава домашните животни и стопанина си от опасни диви животни, да убива подивели кучета. Американският булдог с лекота прескачат бариера от два метра.

Стандарт на американски булдог

Американският булдог е много красиво куче. Това е мощно животно, излъчващо сила и увереност в собствените сили, което е атлетично телосложение. Съществуват два типа американски булдог и затова е добре да сте наясно с този факт, преди да направите избора си на домашен любимец от тази порода. Хората са свикнали да приемат за американски булдог само класическия тип, който е с мощно тяло и крайници, едра глава и къса муцуна.

Американският булдог от стандартен тип е по-лек, не е с масивна глава, а муцуната му е по-дълга. Ако човек, който не е наясно с двата типа американски булдози му покажат представителите на класическия и стандартния тип, той дори няма да познае, че това са кучета от една и съща порода. Стандартният американски булдог е по-подвижен и издържлив на дълги спортни тренировки.

Малки американски булдози

Мъжкарите от стандартния тип американски булдог тежат до 52 килограма и са високи до 68 сантиметра. Женските са високи до 63 сантиметра и тежат до 38 килограма. Класическият тип, известен още като були тип, е по-едър. Мъжките достигат до 57 килограма и са високи 69 сантиметра, а женските са високи 66 сантиметра и тежат 47 килограма. Главата на класическия тип прилича на голям кръг, а на стандартния е четвъртита. Устните и при двата типа са черни, допускат се розови петънца. При стандартния тип муцуната е дълга до 10 сантиметра, а при класическия - до 8 сантиметра. Носът и при двата типа е черен.

Зъбите са средни или едри и не трябва да се виждат при затворена уста. Очите са с бадемовидна форма, но се допускат и кръгла форма. Цветът на очите е кафяв. Ушите се намират високо върху главата и са със среден размер, като може да са леко провиснали. Недостатък са купираните уши. Гръдният кош на американския булдог е мощен, лапите са мощни с кръгли възглавнички. Опашката е мощна в основата си, като постепенно се стеснява към края. За недостатък се смята опашка, която е завита на кръг над гърба. Козината е мека и къса, бяла на цвят, като се допускат петна с различни цветове. За недостатък се смята основен черен цвят или мраморни жилки върху бяла основа.

Грижи за американски булдог

Американският булдог може да се отглежда в апартамент, но има нужда от сериозно физическо натоварване. Това е порода, подходяща за стопани с опит в отглеждането на кучета. Американският булдог е работно куче. Той е достатъчно интелигентен да се справи добре с различни видове задачи извън стандартните за него, които включват охрана, лов, помагане при работа със стада. Не се препоръчва да разхождате без повод американския си булдог, тъй като той е със силно изразен ловен инстинкт и преследва бягащи животни, например котки. Лошо социализираният и необучен американски булдог би могъл, без да иска, да на вреди сериозно на друго домашно животно.

Американският булдог има къса гладка козина, която не изисква прекалени грижи, но представителите на тази порода много се скубят по време на смяна на козината. Това се случва един или два пъти в годината. Добре е да се сресва козината му поне веднъж седмично с четка, но може да отстранявате излишните мъртви косъмчета с влажна кърпа, с която да обтриете любимеца си. Не се препоръчва често да се къпе американския булдог. Тъй като има опасност американският булдог да страда от ушни инфекции, редовно проверявайте чистотата на ушите му. Американски булдог е най-щастлив, ако го натоварите с някакъв вид работа. Освен това той много обича игрите и дългите разходки. Независимо какво е времето навън, американски булдог трябва да бъде разхождан поне един час дневно.

Обучение на американски булдог

Американският булдог, известен и като амбул, лесно се поддава на дресировка, но не трябва да очаквате от любимеца си веднага да изпълни командата ви. Това може да се случи само ако вие непрекъснато общувате с вашия американски булдог и имате сериозен авторитет пред него. При добро обучение американският булдог е изключително послушно куче и дори посещението на претъпкан плаж няма да е проблем за вас, както и за него. Американският булдог винаги чувства авторитета на силния стопанин и тогава прави дори това, което не иска. Не се опитвайте да научите американския булдог да изпълнява команди с агресивен подход, това не работи при тази порода. Американският булдог може да се научи на изпълнение на команди с лакомства или може да го прави дори само за да ви зарадва.

Хранене на американски булдог

До навършване на половин година кучетата от породата американски булдог трябва да се хранят три пъти дневно с комбинация от суха храна и натурални продукти. За възрастните кучета се препоръчва да се хранят два пъти дневно. Американският булдог с удоволствие яде суха храна, която е добре да се допълва с различни натурални продукти. Не се препоръчва храненето на американски булдог с евтина суха храна, тъй като тя не е пълноценна за това едро куче, а само го засища, като напълва стомаха му.

От натуралните продукти още от ранна възраст американският булдог приема сварен ориз и всички видове месо освен свинско, което е прекалено мазно за него. След 16-тата седмица от раждането на кученцето то може да се храни и с добавки от сварена карантия, които допълват основното му меню. Киселото мляко и различните видове зеленчуци също се харесват от американския булдог. Не трябва да храните представителите на породата американски булдог със сладко, тестено, пържено и солено. Не се препоръчва кучетата от тази порода да се прехранват, особено докато са малки.

Америкаснки булдози

Заболявания на американски булдог

Въпреки че американският булдог като цяло е здраво и стабилно животно, той също е предразположен към някои видове заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, а също така дизплазията на лакетната става, обърнат клепач, едностранна и двустранна глухота. Американският булдог може да страда от инфекции на ушите, проблеми със задните крака и болести на сърцето, а също така и от различни видове хранителни алергии.

Любопитни факти за американски булдог

Името американски булдог се е появило едва в края на ХХ век. Дотогава кучетата от тази порода са били известни с различни имена - освен стар селски булдог те са били наричани южен булдог и бял англичанин. Любопитен факт е, че американският булдог е известен с това, че е готов да даде живота си, за да защити стопанина си. При битка американският булдог е почти изцяло нечувствителен към травми, рани и дори към загуба на кръв. Смята се, че интелектът на американския булдог е по-голям от от този на мастифа, добермана и кавказката овчарка. Много холивудски звезди и световноизвестни спортисти отглеждат американски булдози. Сред тях са Анджелина Джоли и Брад Пит, Шарлиз Терон, Дейвид Бекъм.

Недостатъци на американски булдог

Американският булдог е прекалено силен и ако не се научи как да се държи навън, може срещнете проблеми с разходката. Това са кучета, които не се препоръчват за стопани, които не са сигурни в себе си или са с прекалено мек характер. Американският булдог не се препоръчва също така и за агресивни хора. Сред недостатъците на американския булдог е това, че проявява голям инат и има склонност към доминиране. Американският булдог се опитва да бъде лидер във всяка ситуация. Кучетата от тази порода трябва редовно да контактуват с дружелюбни непознати, за да могат да се научат да правят разлика между добри хора, които не са опасни, и лошите, които са способни да навредят на стопанина им.

Тъй като американският булдог има силен инстинкт за защитаване, от малък има нужда за социализация с непознати хора. Ако стопанинът му не може да направи това поради липса на време, има опасност американският булдог да е подозрителен към всеки непознат и да се опитва да ухапе всеки, когото срещне. Сред недостатъците на американския булдог е фактът, че в някои случаи се получава непоносимост между представителите на тази порода, която са от един и същи пол.

Ако смятате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за американски булдог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest