miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Какви рибки да избера за аквариума?

Какви рибки да избера за аквариума?

Рибки

Отглеждането на рибки в аквариум не е ново хоби. Археолозите са доказали, че това занимание произлиза още от Древен Египет. Първи китайците са започнали да развъждат рибки професионално.

Днес това хоби е известно като акваристика и има много места като специализираните зоомагазини, откъдето могат да се купят готови аквариуми, различни видове рибки, храна и приспособления за аквариуми. Не е трудно да имате риби за домашни любимци, но трябва да се съобразите с няколко неща, за да можете дълго време да се радвате на разноцветните животинки.

Едно от най-важните от тях е какви рибки да изберете за аквариума. Веднага след като вземете решение, че искате да отглеждате рибки, трябва да изберете от какъв вид да са те. Трябва да се съобразите с тяхната големина и особености, за да може да изберете специфичен аквариум, растителност, осветление и пособие за отопление и т.н. Рибите имат специфична жизнена среда и начин на хранене.

Добре е да сте запознати и с правилото - на 1 см рибка трябва да се пада 1 л вода. Така правилно ще изберете броя и размера на рибките.

Какви рибки да избера за аквариума?

Ако за първи път отглеждате такива домашни любимци, препоръчително е да гледате само един вид и той да спада към лесните за отглеждане рибки. Не избирайте капризни видове, тъй като няма да се справите с грижите за тях, щом сте начинаещ. Все пак ако решите да отглеждате няколко вида, не трябва да събирате на едно място топлолюбиви и студенолюбиви.

Внимавайте и с хранителните навици на рибките. В зоомагазините се продават както растителноядни, така и хищни риби. Избирайте внимателно.

Кардиналите са лесни за отглеждане аквариумни рибки. Те са красиви и непретенциозни към средата на живот. Нямат проблем с температурата на водата в аквариума, нито с храната - обичат да си хапват всичко, което разбира се не означава да ги прехранвате. Могат да живеят с други рибки, мирни и спокойни са.

Богато разнообразие, от което може да избирате, има и сред барбусите - друг вид рибки, подходящи за аквариум. Рибките притежават невероятно атрактивна окраска, която всеки би наблюдавал с интерес и удоволствие.

Изберете си видове, които могат да живеят съвместно с други. От вид вземете поне по 5, защото в голямата си част рибите са стадни животни. За начинаещи най-лесно се отглеждат гупите и хелерите. Те са яйцеживородни. Наричат се така, защото яйцата им се излюпват още в организма на майката.

Губите са едни от най-красивите аквариумни рибки. Те са и отличен избор за начинаещи акваристи, тъй като нямат претенции нито към храната, нито към водата в аквариума. Могат спокойно да живеят с други видове. Обичат да проучват различните растения и предмети, които сте сложили в аквариума. Това е техния начин да се забавляват. Мъжките са още по-атрактивни със своята феерична опашка, падаща като воал.

Хелерите също са очарователни и спокойни видове рибки. При тях обаче има лека особеност - имат претенции към температурата на водата в аквариума, която трябва да е между 25-30 градуса. Радват се на зеленината, така че е добре да обзаведете техния нов дом с повече растения.

Какви рибки да избера за аквариума?

Друг вид непретенциозни рибки за отглеждане са данио. Има зебровидна окраска. Хубаво е да си вземе няколко, тъй като те се наслаждават на плуването като пасаж (в група). Определено са атрактивни и е истинско удоволствие човек да ги наблюдава и да се грижи за тях.

За по-малък аквариум може да си вземете рибки плати - това са рибки, наподобяващи хелера. Различават се по опашката. Те могат да живея на по-малко пространство, обичат човешкото внимание и биха ви изнесли цяло представление, ако снабдите дома им с достатъчно хубав пясък, растения, мидички и някой по-атрактивен компонент като подводен замък например.

Няма как да подминем и небезизвестните сомчета. От тях може да избирате между различни размери и цветове. Страшно забавни и интересни са за наблюдение. Нямат проблем да предложат дома си на всеки друг вид рибки. Обичат да изучават дъното на аквариума, да се играя и да си играят измежду водораслите и другите образования, които се сложили в аквариума. Има видове, които се движат по стените на аквариума с помощта на устатата си.

Освен това, много хора си взимат сомчета заедно с други рибки, защото те почистват аквариума от остатъци по дъното.

По друг начин стоят нещата при рибите, хвърлящи хайвер. При тези видове яйцата, хвърлени от женската и по-късно оплодено от мъжкия, се излюпват след известно време.

Хайверът се прикрепя със специална секреция към стените на аквариума, по листата и стъблата на растенията или са в специално гнездо, построено от въздух и слуз. Не е препоръчително да смесвате живородни рибки с такива, които хвърлят хайвер, защото често първите ядат яйцата на вторите.

Вероятно ви е направило впечатление, че не споменахме прочутата златка рибка. Няма да го направим, тъй като, ако си вземете такава, вие ще сте тези, които ще изпълняват желания.

Какви рибки да избера за аквариума?

Златните рибки са много красиви и интересни, но и също толкова капризни. Може да си вземете и една, но трябва да се подготвите за претенции относно водата, по-често почистване, по-добри и повече компоненти за аквариума и какво ли още не. Все пак, ако сте ентусиасти, може да си вземете и такава рибка за аквариума.

Въпреки всичко ще се убедите, че отглеждането на рибки е много полезно хоби. Грижейки се за своите малки питомци, децата отрано ще привикнат да бъдат работливи, добри и внимателни - и с вас, и с останалите хора, а това са изключително ценни добродетели, които ще дадат смисъл на целия им бъдещ живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest