Самоед

Нина НордНина Норд
Джедай
226144
Самоед
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Самоедът е изключително ефектно и красиво куче, което произхожда от северните породи кучета и е много издръжливо. Самоедът е много игриво куче, което винаги е в добро настроение. Това весело куче намира общ език с всички, освен може би с котки и по-дребни животни, които третира като плячка. Самоедът е със силно изразен ловджийски инстинкт, затова трябва да се извежда на повод, за да не се загуби, докато гони някое малко животинче. Самоедът е социално куче, което се разбира добре с деца, но не е особено подходящ за съвсем малки деца. Ако искате кротко и спокойно куче, самоедът не е най-добрият избор, защото лае, много е енергичен и обича да бъде винаги със стопаните си.

История на породата самоед

Самоедът е руска порода и съществува от три хиляди години. Това е една от най-древните северни породи. Тези кучета, известни и като самоедски лайки, са много общителни. Те са били основни помощници на племето самоеди, от което произлиза името им. Кучетата от тази порода са били бавачки на децата, докато възрастните са на лов, дърпали са шейни в дълбокия сняг, помагали са при лов за мечки и моржове, както и при отглеждането на стада елени. Освен това хората от племето на самоедите са използвали кучетата, за да ги топлят в арктическия студ. Често от кучетата от тази порода е зависел животът на хората от племето.

Самоедът е куче, което може да тегли шейна с голям товар на дълги разстояния. Самоедът е арктически шпиц, който произлиза от древните кучета, които са живеели с племето на самоедите. Първите кучета от тази атрактивна порода са се появили в Англия през 1890 година. Полярният изследовател Робърт Скот ги направил световно известни, като демонстрирал способностите им да теглят тежки товари на големи разстояния. Но всъщност главната заслуга за популярността на тази порода в европейските страни има британският кинолог Ернст Килбърн Скот, който през 1889 година е прекарал три месеца в племето на самоедите. Той докарал няколко кучета в Лондон и започнал да ги развъжда. През 1909 година бил определен стандартът на породата самоед.

Стандарт на породата самоед

Самоедът е красиво куче със среден ръст. Мъжките достигат до 69 сантиметра височина, а женските - до 53 сантиметра. Мъжкарите тежат до 30 килограма, а женските - до 21 килограма. Характерна за самоеда е неговата усмивка, която се дължи на извитите нагоре ъгълчета на устните му. Допустим е само снежно белият цвят. Окантоването на очите и носът са черни. Устните са черни, леко извити нагоре. Очите са бадемовидни и тъмнокафяви или черни. Сините и жълтите очи са дефект. Козината е пухкава, от два слоя, като горният е с дълги косми, а долният - с къси. Опашката е пухкава и е завита върху гърба. Ушите са триъгълни и стоят изправени. Гръдният кош е голям, лапите са силни, а крайниците са мускулести.

Малки самоедчета

Грижи за самоед

Въпреки че самоедът е с огромна козина, грижите за нея не са чак толкова сложни, колкото изглежда на пръв поглед. За да срешите самоеда си, отделете част от козината и я придържайте срещу посоката на растежа, а с другата си ръка я разресвайте по посока на растежа. Ако не разресвате редовно самоеда, козината му ще се сплъсти. За да изглежда козината пухкава, след като разрешите козината, я разрешете с гребен срещу посоката на растежа, за да стане още по-красива и да се надигне. Самоедът не се подстригва. Козината му го защитава от студа през зимата и от горещината през лятото. Козината на самоеда няма нужда от къпане, тъй като има свойството да се самопречиства с помощта на специални мазнини, които тялото на самоеда отделя. Козината на самоеда няма миризма и се смята за хипоалергенна, което прави кучетата от тази порода подходящи за хора с алергии.

Самоедът е като котката по отношение на хигиената и по цял ден се грижи сам за козината си. Все пак при необходимост можете да изкъпете самоеда, но не по-често то 1-2 пъти в годината. Самоедът ще се чувства добре, ако му отделите най-студеното място в жилището си, без при това да го излагате на течение. Самоедът има нужда от поне два часа разходки всеки ден. Тази порода е по-подходяща за прохладен климат. Самоедът е работно куче, което е свикнало да прекарва много време на открито, затова ако е възможно, осигурете на самоеда си възможност да проявява работните си качества. През лятото самоедът може да бъде извеждан само рано сутрин и вечер, когато жегата не е толкова силна.

Обучение на самоед

Самоедът е много умно куче и лесно се поддава на обучение. Но някои кучета може да проявят инат, затова имат нужда от стопанин с увереност в силите си. Самоедът е послушен, но предпочита да е ваш партньор в игрите и обучението, а не да е подчинен, който трябва да изпълнява команди. Той ще изпълни всичко, но само за да ви зарадва. Самоедът трябва да се обучава така, че да не му е скучно, защото в противен случай ще се откаже да изпълнява команди. Самоедът има нужда от натоварване, затова е добре ако в игрите се включи теглене на шейна или ако натоварите кучето си със задачата по време на разходката да носи в специална чанта вода или храна.

Хранене на самоед

Основният продукт в менюто на самоеда трябва да е месо, но също така е добре в него да има зеленчуци и други продукти. Самоедът може да се храни с варено пилешко и телешко месо. Свинското не се препоръчва за тази порода, тъй като е прекалено мазно за самоедите. Не се препоръчва самоедът да се храни с кайма. Заедно с месото може да се дават субпродукти, които предварително се сваряват. Самоедът с удоволствие яде извара, йогурт, сварени яйца. Може да давате на самоеда си сварен ориз и елда, бобовите храни не се препоръчват, както и картофите.

Куче Самоед

Самоедът се храни с удоволствие и със суха храна. Ако сте избрали този начин на хранене, от време на време е добре да глезите любимеца си с варено месо и зеленчуци. Не е добре самоедът да се храни със солени, пържени, тестени, пикантни и пушени храни, както и със сладки и захарни изделия. Ако самоедът яде готова кучешка храна, тя трябва да е от премиум клас, тъй като евтината храна няма да допринесе за правилното развитие на кучето. Самоедът обича варена риба, а също така сварени сърца, черен дроб и шкембе.

Заболявания на самоед

Самоедът е здраво куче, но все пак е предразположен към някои заболявания. Това са подуване на стомаха, тазобедрена дисплазия, катаракта, диабет, глаукома, заболявания на сърцето, вродена глухота и депигментация на носа. Други заболявания, от които могат да страдат самоедите, са артрит и инфекции на пикочните пътища.

Любопитни факти за породата самоед

Ако прегърнете самоед, той веднага забравя за игривия си характер и стои спокойно. В някои страни самоедът е признат като лечител, тъй като има способност да успокоява нервни хора. Заради тази причина самоеди работят в някои рехабилитационни центрове и болници, като лекуват с добрината си деца и възрастни. Интересен факт е, че самоедите не обичат да плуват. Това се обяснява с факта, че в региона, от който произлизат тези северни кучета, водоемът означава дупка в леда и предполага опасност и фатален край.

Ако имате самоед, можете да не изхвърляте козината, която сресвате. При повече усилия от ваша страна можете да изплетете много топли ръкавици и чорапи от нея. В някои страни се продават шалове от козината на самоед. Известен факт е, че самоеди са участвали в първите полярни експедиции. Именно кучетата от тази порода са придружавали норвежкия изследовател Амундсен по пътя му към Северния полюс. Самоедите са много дисциплинирани, въпреки че по характер са игриви.

Недостатъци на породата самоед

Въпреки че може да лае, когато види непознати, самоедът има прекалено силно доверие в хората, затова не е подходящ за куче-пазач. Сред недостатъците на тази порода е че ако не се натоварва достатъчно физически, самоедът може от скука да стане прекалено раздразнителен. Друг недостатък на породата е, че по време на смяната на козината си, която е един или два пъти в годината, от самоеда падат огромни количества косми.

Сред недостатъците е и фактът, че до две-годишна възраст самоедът изисква постоянно внимание и лае, ако не му се обръща внимание. Самоедът става неспокоен, ако е сам, защото се страхува да не бъде изоставен. В някои случаи този страх може да накара самоеда да лае без прекъсване и да гризе предмети в жилището.

Ако възнамерявате да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за самоед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest