miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Рискове от кастрацията на вашето куче

Рискове от кастрацията на вашето куче

RalitsaRalitsa
Новак
197
Кастриране на куче
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Кастрацията носи почти минимални рискове за здравето на домашния ви любимец, когато е извършена по правилен начин. Последващите ефекти са също незначителни.

Кастрацията на мъжки и женски кучета се извършва под пълна упойка.

Тази процедура не само изключва възможността на животните за размножаване, но и ги предпазват от много заболявания, в повечето случаи ракови. Процедурата премахва обсебващото сексуално поведение при някои кучета. А сбиванията при мъжкарите стават по-редки, вследствие на намаляване нивата на агресия.

Освен това статистиката показва, че кастрираните кучета живеят по-дълго от некастрираните.

Женските се кастрират при първото разгонване, а мъжките – когато достигнат възраст от 7-8 месеца.

Домашен любимец

И все пак като риск за здравето на кучетата след кастрация може да се определи трудност при задържането на урина. Тези симптоми се проявяват при женските индивиди и то при достигане на по-зряла възраст. Съвременната ветеринарна медицина обаче има решение за това – прилага се хормонозаместваща терапия.

При други кучета след кастрация се наблюдава и склонност към напълняване. В тези случаи се препоръчва подходящ режим на хранене и повече движение.

Рискове за живота на кастрираното куче могат да възникнат, само когато не се ваксинират и обезпаразитяват редовно.

Усложненията при операция са изключително редки. Изходът от процедурата зависи от опита и уменията на ветеринаря.

Някои твърдят, че след кастрация настъпва понижаване имунитета на кучетата. Тези предположения се отхвърлят от специалисти. Имунитетът намалява прогресивно с възрастта на животното, но не и следствие на кастрацията.

След операцията спазвайте стриктно препоръките на ветеринаря как да се грижите за кучето през първите няколко дни след интервенцията. Периодът, в който трябва да сте по-внимателни към домашния си любимец, продължава около една седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest