miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Рискове от кастрацията на вашето куче

Рискове от кастрацията на вашето куче

RalitsaRalitsa
Новак
197
Кастриране на куче

Кастрацията на кучето носи почти минимални рискове за здравето на домашния ви любимец, когато е извършена по правилен начин. Последващите ефекти са също незначителни.

Кастрацията на мъжки и женски кучета се извършва под пълна упойка.

Тази процедура не само изключва възможността на животните за размножаване, но и ги предпазват от много кучешки заболявания, в повечето случаи ракови. Процедурата премахва обсебващото сексуално поведение при някои кучета. А сбиванията при мъжкарите стават по-редки, вследствие на намаляване нивата на агресия.

Освен това статистиката показва, че кастрираните кучета живеят по-дълго от некастрираните.

Женските кучета се кастрират при първото разгонване, а мъжките – когато достигнат възраст от 7-8 месеца.

Рискове при кастрация на кучето

И все пак като риск за здравето на кучетата след кастрация може да се определи трудност при задържането на урина. Тези симптоми се проявяват при женските индивиди и то при достигане на по-зряла възраст. Съвременната ветеринарна медицина обаче има решение за това – прилага се хормонозаместваща терапия.

При други кучета след кастрация се наблюдава и склонност към напълняване. В тези случаи се препоръчва подходящ режим на хранене и повече движение.

Рискове за кастрираното куче могат да възникнат, само когато не се ваксинират и обезпаразитяват редовно.

Домашен любимец

Усложненията при операция са изключително редки. Изходът от процедурата зависи от опита и уменията на ветеринаря. Но ако той не е опитен, кастрацията може да навреди на кучето.

Някои твърдят, че след кастрация настъпва понижаване имунитета на кучетата. Тези предположения се отхвърлят от специалисти. Имунитетът намалява прогресивно с възрастта на животното, но не и следствие на кастрацията.

След кастрацията спазвайте стриктно препоръките на ветеринаря как да се грижите за кучето през първите няколко дни след интервенцията. Периодът, в който трябва да сте по-внимателни към домашния си любимец, продължава около една седмица.

Вижте още: Ползи от кастрацията на кучето и Кога се кастрира куче

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest