miau.bg»Статии»Рептили»Крокодили»Колко месо може да погълне 1 крокодил дневно

Колко месо може да погълне 1 крокодил дневно

RalitsaRalitsa
Новак
197
Крокодил

Крокодилите се хранят с риба, птици, различни бозайници. При някои от тях се наблюдава и канибализъм – по-големите крокодили изяждат по-малките. Те са добри стратези при ловуването. Наблюдавани са случаи, когато те сами изграждат прикритие от пръчки, където се снишават, преди да нападнат. Крокодилите дори създават цели гнезда, за да примамят птици.

Те се определят като единствените влечуги, които убиват жертвите си с помощта и на примамка, съобразена с поведението на съответното животно. Те поглъщат дори чифтокопитни животни. Стомасите им произвеждат киселини, чрез които се смилат рога, черупки, кости.

Някои крокодили дори се катерят по дърветата и могат да се издигнат до 2 метра над водата и почти до 9 метра по клоните. От високо те наблюдават територията си и събират слънчеви лъчи, като по този начин регулират телесната си температура.

Някои крокодили могат да достигнат до дължина 7 метра и тегло 1 тон.

Установено е, че крокодилите се хранят около 50 пъти годишно. Яденето им зависи от това колко животни има наоколо и какви са уменията им за ловуване. Обикновено се хранят веднъж седмично.

Месото, което поглъщат, зависи от вида и размера на жертвата. Те могат да съществуват и ако ядат само по 1 кг месо дневно. И все пак те ядат толкова, колкото могат, когато имат възможност, просто защото не знаят кога ще бъде следващата им дажба.

Някои дори прекаляват. Наскоро от преяждане в Индия починаха няколко крокодила, считани за свещени. Според местните ритуали хората хвърляли пилета и друга храна на влечугите, смятайки, че по този начин ще се сдобият с пари.

Оказва се, че посещенията до крокодилите рязко са зачестили заради неблагополучното състояние на голяма част от населението. Това довело да затлъстяване и смърт на животното.

Биолозите са наблюдавали случаи, при които крокодилите оцеляват година, две или три без храна. Тяхната физиология е устроена така, че нямат нужда от енергия, за да поддържат телесната си температура, което им позволява да пестят сили. Бавният им метаболизъм позволява на организма им да складира почти цялата храна, която поемат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest