miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Съвети при покупката на куче

Съвети при покупката на куче

Съвети при покупка на куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата са най-предпочитаните от човека домашни любимци. Те изпреварват котките в борбата за човешко внимание заради предания си и всеотдаен характер. Психолози са на мнение, че най-често хора, на които им липсва топлина, предпочитат компанията на тези четириноги симпатяги.

Какво обаче трябва да знаем, когато си избираме куче и как да разберем коя порода е най-подходяща за нас?

Влезе ли веднъж в живота ви, кучето се превръща в член на семейството ви. Затова е много важно преди това да обмислите не само собственото ви желание, но и готовността ви да отделяте време за него, размера на жилището ви, работния график, броя на членовете на семейството. Една примерна домакиня няма да вземе за отглеждане в гарсониерата си немски дог или каракачанка, нито ще завърже дребния пинчер на верига в двора.

Голяма част от психолозите са на мнение, че да си вземете куче е равнозначно на раждането на дете. С придобиването на новия питомец вашият мироглед коренно се променя. Бъдете търпеливи. Ако опитът ви с кучета стига до галене на кучето на съседите, знайте, че новият ви любимец тепърва идва в нова среда и трябва да свикне. Подгответе се психически за локвички и купчинки на много места в къщата.

Най-важното, още преди да си вземете куче, помислете какъв любимец искате – плюшена играчка, игриво пале или храбър пазач и компаньон. Ветеринари препоръчат, когато си вземете любимеца, той да е на два месеца. Тогава кучето вече се храни сами и по-бързо свиква със стопанина си.

Избирайте внимателно. Здравите кученца са активни, козината им е чиста, няма белези и плешиви петна. Около очите и ушите няма засъхнали корички. Лигавицата на устата и очите на кученцето се без ранички и са бледорозови на цвят. Очите трябва да са ясни и без следи от избледняване.

Съвети при покупката на куче

Женските кученца са по-малки от мъжките. Това може да е критерий за избор на куче. Трябва обаче да сте подготвени, че те се разгонват по два пъти в годината и това води до събирането на групи от мъжки кучета, които ще ходят след вас по време на разходка.

Най-добре е да си купите кученце от развъдник, който се е специализирал в отглеждане на определена порода. Развъдчикът добре познава новородените кученца, селектирал ги е и може да ви разкаже всичко за тях. При такъв избор на кученце се гарантира, че морфологичните критерии отговарят на заложените в стандарта на породата.

Също така, ако не сте сигурни какво куче да си вземете, можете да заложите на някои от най-популярните породи като лабрадор, голдън ретривър, пудел, померан и йорки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest