Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижа за по-стари котки

Грижа за по-стари котки

котка

Котките могат да бъдат чудесен домашен любимец, който да бъде до вас дълги години, ако се грижите правилно за него. За съжаление, пухкавите животни остаряват също като хората, което налага и по-специални грижи за възрастните котки.

Ако котката ви е на повече от 6 години, то тя вече се смята за възрастна и има нужда от особени грижи. Именно на тази възраст започва стареенето на организма. Разбира се, това съвсем не означава, че животното е болно.

Старайте се да не пускате котката на улицата, тя понася трудно сезонните промени и не може да се грижи за себе си както преди. Тъй като гъстотата на котешката козина намалява, също както и блясъкът, вашият домашен любимец може да стане по-зиморничав. Затова е желателно да осигурите на вашата котка топло местенце, на което да се излежава.

Отнасяйте се с уважение към спането на котката - нека бъде на тихо и спокойно място. Възрастните котки трябва да спят повече от младите. Въпреки това не подценявайте силата на физическите занимания, които поддържат тонуса на пухкавия ви любимец.

Старайте се да занимавате вашата котка ежедневно с котешки играчки. Бъдете особено внимателни, когато взимате котката в ръце, защото възрастовите промени в гръбнака и ставите могат да причинят болка при движение.

За да се гарантира правилното хранене на възрастната котка, стопаните трябва да изберат балансирана диета, съобразена с годините на домашния любимец. По-зрелите четириноги се нуждаят от абсолютно същите хранителни вещества и витамини за котки като по-младите, но заради забавянето на метаболизма може да се наложи промяна в количеството и начина на поднасяне.

Котките са склонни да наддават тегло, тъй като с напредването на възрастта те стават по-слабо активни. Представителите, които са между 7 и 9 години, са изложени на най-висок риск от натрупване на излишни килограми, така че ще се наложи да съобразите диетата им с този фактор.

Ако искате да се радвате на здрава котка, намалете до минимум лакомствата извън стандартните хранения. Честите похапвания могат да нарушат правилното функциониране на храносмилателната система.

Вижте още колко дълго живеят котките и как да удължим котешкия живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest