Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за зъбите на кучето

Грижа за зъбите на кучето

Дакел с четка за зъби

Колкото и странно да ви звучи кучетата също натрупват зъбен камък. Също като при нас хората, така и при кучетата миенето на зъбите е от голямо значение.

Натрупващата се плака и зъбен камък с годините могат да доведат до гингивит (възпаление на венеца), пародонтопатия или иначе казано заболяване на зъба и околните тъкани и други ужасни болести.

Парадонтозата при кучетата обикновено се наблюдава при тези над 5-годишна възраст, но това не означава да пренебрегвате оралната хигиена, докато е малко.

Плаката представлява жълто-кафяво оцветяване на зъба, което се намира близо до венеца. Най-бързо и голямо количество зъбен камък се натрупва при слюнчестите жлези, защото те съдържат минерални вещества, които се отлагат веднага върху зъбите. След почистване на зъбите плаката отново започва да се образува след около два до пет дни.

Препоръчително е грижата за зъбите на кучето да започне още когато то е малко. В млада възраст кучето има 32 млечни зъба, а вече възрастното куче има 42 зъба, които са постоянни. Колкото по-рано започнете с устната хигиена на кучето, толкова по добре. Защото освен че зъбите ще са здрави, то от малко привиква към тази процедура. Имайте предвид, че малките породи кучета, като булдог, мопс, чихуахуа, пинчер, померан и други, имат нужда от по-често миене на зъбите си.

Кокалите и твърдата храна, която кучетата поглъщат, до някаква степен почистват зъбите и предотвратяват бързото образуване на зъбен камък и налепи. Но в повечето случаи това не е достатъчно.

Как да се погрижим за зъбите на кучето

Миенето на зъбите на кучето е деликатен процес. За целта се препоръчва малка четка за зъби със заоблени меки влакна и специална паста за зъби, предназначена за кучета. Важно е при подготовката на кучето за миене на зъбите, първо да му дадете малко от пастата, за да я опита и да прави асоциация с нещо познато.

Имайте предвид, че четките за зъби за кучета са с различен размер, изберете подходяща за вашата порода домашен любимец. Може да си вземете и четка-напръстник, с която трябва да бъдете много внимателни, защото има шанс кучето да ви захапе. Може да почиствате зъбите на по-малко кученце с нея.

Лабрадор с Кокал си мие зъбите

В зоомагазините ще намерите и специални кърпички за почистване на кучешки зъби за еднократна употреба. Запасете се с такива за случаите, в които няма да имате време да измиете зъбите на кучето. С тях зъбите и венците се почистват лесно и бързо. Може да ги използвате всеки ден.

Важно е да се заредите с търпение, докато представите тази нова за кучето процедура. Хубаво е да определите правилното време, в което миенето на зъбите да се случва - време, в което любимецът ви се чувства спокоен - например след игра, когато е уморен и няма толкова енергия да ви се противи.

Освен това, не е необходимо да завършите процеса още първия път. Ако кучето стане неспокойно, прекъснете. Създайте рутина и опитвайте всеки ден, докато най-накрая то ви позволи да изпълните цялата процедура по миене на зъбите. Говорете му, нека усетите спокойствието, което лъха от вас, за да разберете, че това е нещо хубаво и няма от какво да се страхува.

Ако сте си взели малко кученце, хубаво е го запознаете с миенето на зъбите от ранна възраст, не да чакате да порасне. По този начин ще предотвратите редица проблеми със зъбите.

В случай че все още изпитвате затруднения да научите кучето си на орална хигиена, не притискайте животното. Може да му дадете няколко дни почивка. Ключов момент за поддържане на здрави зъби е храната, която приема. Сухата храна е по-добрия вариант, тъй като меката би могла да полепне по зъбите и да предизвика проблеми, поради невъзможността да бъде премахната на този етап.

Ако нямате под ръка специална четка и паста за зъби ето един много полезен съвет. За да отстраните жълтите налепи по зъбите на кучето направете каша от равни части сода бикарбонат и тебешир и след това с помощта на малко парцалче нанесете върху зъбите на кучето. Правете леки движения по зъбите отгоре надолу и обратно.

За да се предпази кучето от образуване на зъбен камък е препоръчително поне един път в седмицата да се мият зъбите му или да се правят промивки с лимонов сок.

Съществуват също и лакомства за почистване на зъбния камък при кучето. Това са пръчки за дъвкане с различни вкусове. Тяхната форма е приспособена за по-доброто проникване между зъбите и са подходящи за всякаква порода кучета.

И все пак не забравяйте, че ако проблемът е сериозен по-добре се обърнете към ветеринарен лекар, който да се погрижи за вашия домашен любимец. Състояния, които изискват незабавна намеса на ветеринар са: лош дъх, счупен или липсващ зъб, кървящи венци, пожълтели зъби, прекомерно отделяне на слюнка, ако е нехарактерно за вашата порода куче, неспособност за хранене заради вероятна болка.

Давайте на кучето си разнообразна храна, преобладаващо твърда. Купете му играчки за дъвчене, правете редовни прегледи при ветеринар и го запознайте с процедурата по миенето на зъбите. Спазвайки тези съвети, рискът от здравословни проблеми, свързани със зъбите, се свежда до минимум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Денис
Денис
17.03.2015 17:55
ами какво да правя, ако не дава...изглежда ми невъзможно
0
0
Пенка
Пенка
13.03.2015 16:50
Не знаех, че трябва да мия зъбите на кучето си.
0
0