Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Миризмите, които котките обичат

Миризмите, които котките обичат

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Котки

Котките, както всички други животни, предпочитат да им мирише на прясно приготвена закуска. Освен миризмата на храна обаче, котките имат твърде странна представа за приятна миризма. Кои миризми обичат котките?

Слабо известен факт, достояние на ветеринарите от хилядолетия, е че много от домашните животни и в по-голяма частност – котките, реагират непредсказуемо на най-безобидните препарати. Такъв е случаят с тинктурата от валериан. Това меко седативно средство за хората има уникално въздействие върху четириногите любимци. То им действа възбуждащо и еуфорично.

За хората действието на валериана е по-скоро полезно. От растението се приготвят отвари и тинктури, които успокояват нервите и подобряват качеството на съня.

На котките обаче миризмата на валериана и даването ѝ като лекарство действа по коренно различен начин. Валерианата е тежък наркотик за котката. Тя причинява халюцинации, при които животното атакува невидима цел или се крие от въображаем преследвач. Има риск от изпадане в паника от всеки звук, който продължава с дни. Подобен контакт с валериана може да превърне и най-спокойната котка в див хищник.

И въпреки това котките направо си умират за валериан. Това на практика си е алкохолизъм, тъй като коренът на растението съдържа 70% етилов спирт. И тъй като, за разлика от повечето хора, животните не притежават съпротивляемост към алкохола, се напиват от първия път. А организмът им не е устойчив на подобни влияния и под влиянието на алкохола могат да получат язва на стомаха, болен черен дроб, хронична бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Котките дотолкова харесват миризмата на валериана, че от първата доза привикват към препарата. В медицинските среди са известни случаи, при които котките успяват да отварят бутилката с тинктура. В тази ситуация единствено опитен ветеринар може да спаси живота ѝ.

Друг интересен факт е, че мъжките котки обичат валериан повече от женските. Интересът към миризмата му се проявява след настъпване на полова зрялост, като преди това не предизвиква никакъв интерес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest