Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при покупката на папагал

Съвети при покупката на папагал

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Съвети при покупка на папагал
Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Манията по папагалите става все по-голяма. И всъщност кой ли не си е представял шарения пернатко в дома си. Когато избирате папагал обаче, трябва да внимавате за някои особености. Ето на какво трябва да обърнете внимание, когато купувате папагал ара, голям александър, жако, какаду, амазона или друга птица.

Когато харесате дадена птица, отбележете нейната жизненост. Ако тя заспива в хранилката и е доста сънлива и вяла, то не е добър избор, колкото и красив папагал да е. Фекалиите ѝ пък трябва да са плътни и без зловонен мирис.

Външният вид на птицата също има своето значение. Напълно здравият папагал има плътно и чисто оперение, без следи от самооскубване и плешивини. Клюнът му трябва да е без пукнатини, чист и бляскав. Ноздрите трябва да са чисти.

Папагалът трябва да има кръгли и бляскави очи. Нездравословен признак са отеклите, потънали очи, със слепени клепачи и изтичания.

Здравите папагали за продан не трябва да кихат. Главата им трябва да е изтеглена. Типично за добрите птици е честото прозяване.

Избор на папагал
Снимка: SHAWSHANK66/pixabay.com

Ако опашката на животното се движи в такт с дишането, значи нещо не е наред. Коремът на птицата трябва да е прибран към тялото, а не отпуснат и увиснал. Когато се движи, движенията и стъпките му трябва да са леки и свободни. Той трябва да крачи жизнено из цялата клетка за папагала. Не трябва да куца.

Разгледайте добре фалангите, ноктите и пръстите и дали са в наличност. Ако някои липсват, това се отразява на цената. Ставите не трябва да са подути. Кил костта не трябва да се дели, а клоаката трябва да е напълно чиста.

Когато купувате папагал, освен него трябва да се сдобиете и с документа му за произход. Всяка легална птица има лабораторно заключение с лиценз за проверка на орнитоза и салмонелоза. Клиничното ѝ здраве трябва да е потвърдено от лекар-орнитолог. Освен това трябва да обърнете внимание дали продавачът има ветеринарен сертификат – той му дава право да извършва такъв вид сделка.

Папагал

След като закупите папагала, предстои 30 дневна карантина. Желателно е посещение при ветеринар, който да провери за скрити заболявания.

Ако и вие искате такъв пернат другар, вижте тези обяви за папагал. Разгледайте и идеи за име на папагалче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest