Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да поддържате козината на вашата котка

Как да поддържате козината на вашата котка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Ресане на Котка

Козината на котката ефективно я защитава от външно въздействие. Характерните ѝ признаци са различните критерии при различните породи. Именно по козината и блясъка ѝ може да се съди за здравословното състояние на котката. Ако няма блясък и е рошава, то най-вероятно котката е болна, или не е хранена правилно.

Единственото средство козината на вашата котка да блести и да остане здрава и красива, е правилното хранене на котката. На пазара има редица средства за поддържане на козината, но те често водят до алергии, раздразнения и краткотрайни резултати.

Козината на всяка котка се състои от три различни типа косми: дълги, леко удебелени към върха покривни и по-къс подкосъм. За техните дължина и тип от значение са фактори като порода, възраст и период от годината. Така например при някои котки има покривен косъм, а липсва подкосъм, и – обратно.

През периодите на линеене - рано напролет и късно наесен, е важно да сресвате козината на вашата котка, за да се отделят мъртвите косми. Масажът, който се прилага при сресването пък засилва кръвообращението и снабдяването на фоликулите с кръв. Това насърчава растежа на космите.

Ако искате вашата котка да има гъста и пухкава козина, трябва да я сресвате всеки ден. Важи за всички групи - дългокосмести, късокосмести или полудългокосмести котки.

Късокосместите котки могат да се сресват по веднъж на седмица. Останалите породи със средно дълга и много дълга козина трябва да се решат всеки ден по няколко минути.

Аксесоари за козината на котката

Котките, които живеят в градски условия, нямат периоди на линеене, тъй като се отглеждат при постоянна стайна температура. Те линеят целогодишно, което налага честото им и дори ежедневно разресване.

Когато за първи път се готвите да срешете котката си, направете го нежно и внимателно. Нека тя се запознае с четката, да разбере, че не е нещо страшно. Започнете ресането по посока на косъма, щом приключите обърнете посока срещу него. По този начин ще паднат и най-малките възелчета, косъмчета и ще бъдат премахнати заплитанията.

Дори да срещнете трудност при по-голям възел, нежно опитайте да го разплетете без значение колко време ще ви отнеме това. Ако е наложително, отрежете малко от козината. Отделете заплитането с помощта на гребена, уверете се, че котката е неподвижна и съвсем внимателно отрежете частта с възела. Щом приключите, може да наградите котката с лакомство, прегръдка или игра, за да свързва ресането с нещо приятно. По време на смяната на козината на котката, ресането трябва да се прави по-често.

Сред останалите грижи за козината на вашата котка, е къпането на котката със специални шампоани за котки. Подрастващото коте за пръв път се къпе след навършване на 1.5-месечна възраст. След това процедурата се извършва един път месечно. Дългокосместите котки, като персийските котки обаче налагат по-често къпане – 2-3 пъти месечно.

Къпането на котката става в голям съд, в който се поставя гумена назъбена изтривалка или плътно здраво парче плат, за да не се хлъзгат лапите на котката. Водата не трябва да надхвърля средата на корема на котката, а температурата ѝ трябва да е около 30-35 С.

Могат да се използват специални шампоани за котки или безвреден мек сапун. В началото с канче се поливат тялото и крайниците, които се измиват първи. Накрая е главата на котката.

Трябва да се внимава в очите на котката или в носа на котката да не влезе вода или сапунена пяна. За изплакване е добре да се използва ръчен душ, с който пяната да се премахне окончателно. Котката се избърсва грижливо със затоплена хавлиена кърпа и се подсушава добре със сешоар.

Оставя се в затоплено помещение до окончателното изсъхване на козината. На финал при полудългокосместите и дългокосместите породи котки се сресват с подходящи аксесоари - четка или гребен.

Когато козината изсъхне, може да фиксиране със специална котешка пудра за още по-красив външен вид. Приятният аромат също не е за подценяване. Освен това, има специални масла, предназначение за медицински и козметични грижи за козината на котка, според нейното състояние.

Не на последно място, давайте на котката си хубава храна. Както при хората, така и при домашните любимците, здравословната храна се отразява положително върху кожата и козината. Хубаво е, когато избирате котешка храна, да обърнете внимание на месото. Котките обичат да си хапват месце, а и то е полезно за тях, избирайте според частта, която месото заема в определената храна. Ако не сте сигурни, може да се консултирате с ветеринар, който да състави подходяща балансирана диета за вашата котка. Правилните продукти могат да накарат котешката козина да бъде винаги бляскава и здрава.

Грижите за котешката козина не само малко и изискват търпение - нещо, с което трябва да сте наясно преди да си вземете домашен любимец. Но и са истинско удоволствие. Ето защо, запасете се с нужните козметични продукти и материали, осигурете спокойствие на вашата малка топка косми и малко по малко започнете да я въвеждате в здравословния и красив козметичен свят, от който тя трябва да стане част, за да бъде една щастлива котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest