miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Водят ли евтините храни до рак при котките?

Водят ли евтините храни до рак при котките?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546103
Котешки храни

Изборът на котешка храна е от решаващо значение за нейното здраве. Когато правите своя избор, трябва да внимавате за много от жизненоважните фактори, които определят нейното качество.

Котешката храна в магазините се дели на суха - на гранули, и консервирана. Качествената трябва да е пълноценна и с питателен състав. Съвет към потребителите е да се избягват неизяснените или откровено нискокачествени съставки.

За целта винаги гледайте етикета. Това, което е нужно за правилното израстване и дългия живот на вашата котка, са всички протеини, витамини и въглехидрати.

Изборът на суха котешка храна е сред трите основни класа, които се предлагат - нисък (обикновен), среден (премиум) и висок (суперпремиум). Логично, най-високият е с най-много хранителни свойства, витамини, протеини и други полезни съставки. И колкото по-пълноценна е храната, толкова по-калорична е тя.

Така например, ако храните котката си с висок клас храна, тя ще се нуждае от средно 50 г дневно. Ако залагате на средния клас, количеството ще варира до 75 г, а ако заложите на с нисък клас, обикновена суха храна - тя би се нуждала от средно 100 г храна на ден.

Сред митовете за сухата котешка храна е, че запушва бъбреците на котката и в следствие тя умира. Това е напълно невярно. Истината е, че състоянието е запушване на уретрата, което се получава следствие на консервантите, които се съдържат в нискокачествени сухи храни. От тях се образуват камъни в пикочния мехур, които запушват пикочните пътища. Именно поради това високи класове суха храна са съобразени с тази особеност.

За консервираните котешки храни също важи правилото - винаги да се следи етикетът. По принцип в консервираната котешка храна се съдържат по-малко полезни съставки, които се компенсират с вода. Поради това количеството от нея, което се дава на котката, винаги е повече от това от сухата храна.

Евтините котешки храни и най-вече съставките им могат да доведат до много проблеми при вашата котка. Задължителните съставки са протеини, мазнини и съдържанието на фибри, но често тяхното процентно съдържание се осигурява от нискокачествени или дори вредни съставки.

Като източници на протеин трябва да се избягват соя, царевица и суроватка. Зърнените култури са крайно неподходящи за котешкия организъм и могат да причинят проблеми с бъбреците. Освен това царевичните култури са едни от най-честите причинители на алергии. Избягвайте наличието на царевично брашно и глутен, царевични зърна, пълнозърнеста пшеница и други подобни.

Несмилаеми протеини, получени от субпродуктите, които се добавят в котешките храни, също са изключително неподходящи. Това са пилешки глави, рибешки глави, пилешки и пуешки крайници, кожа и перушина от най-различни животни, остатъци, в които не се съдържа месо.

В списъка с неподходящи продукти попада и популярното месно и костно брашно (Meat and bone meal (MBM)). В по-голямата си част то представлява месо и кости от убити, мъртви и/или заразени животни.

Както в човешките, така и в евтините котешките храни се влагат консерванти. Всички те, разбира се, са вредни, но сред най-опасните за вашата котка са Етоксиквин (Ethoxyquin), Бутилхидрокситолуен (Butylated hydroxytoluene (BHT)) и Бутилхидроксианизол (Butylated hydroxyanisole (BHA)).

Те са канцерогенни и могат да предизвикат бъбречна и чернодробна дисфункция. Сред недоказаните вреди, които носят канцерогенните вещества, е заболяването от рак при котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest