Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Храни за хората, които обичат и котките

Храни за хората, които обичат и котките

Храни за хората, които обичат и котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки собственик на котка знае, че домашният му любимец обича да хапва човешка храна. И всяко малко дете е подавало храна на котката под масата.

Но тук трябва да бъдем особено внимателни. Съществуват храни и напитки, които хората ядат и пият, но те биха били опасни за мяукащите ни приятели.

Разбира се, има и такива продукти, които преспокойно може да давате на вашия пухкав домашен любимец, без да се притеснявате от евентуални последици.

И все пак, имайте предвид, че за да бъде вашата котка здрава и щастлива, човешката храна, която поглъща, не трябва да бъде повече от 15% от дневното ѝ меню. А ето и кои са човешките храни за котки.

1. Месо

Това е един от най-удачните избори. Когато давате месо на вашия четириног приятел, вие го доближавате до неговата естествена среда. Като цяло няма изключения и пълни забрани какво месо да давате на котката, но пилешкото е за предпочитане, тъй като има ниско количество на мазнини.

Храни за котки

2. Сирене

Не всички котки са сред феновете на този млечен продукт. Това се дължи на факта, че малките котенца се хранят с мляко, но голяма част от тях развиват непоносимост към лактозата в зряла възраст. И все пак, ако домашният ви любимец толерира продукти от този тип, то съвсем спокойно може да давате парченца сирене или кисело мляко на котката.

3. Риба

Рибата за котката е не само изключително полезна, но е и едно от любимите лакомства за котките. Това, на което трябва да обърнете внимание, е рибата да е добре сготвена. Независимо дали е купена от магазин или прясно уловена, тя може да крие опасни капани за домашните котки. Съществуват някои паразити и тежки метали, които въпреки че са безопасни за човешкия организъм, могат да навредят на пухкавите животни.

4. Яйца

Благодарение на високите си хранителни стойности, яйцата се нареждат сред продуктите, които може спокойно да давате на котката. Тук изискването е те да бъдат твърдо сварени, без добавена сол. Все пак, не прекалявайте с даването на яйца на котката, тъй като макар и малка, има вероятност домашните любимци да развият хранителна алергия дори след дълги години похапване на варени яйца.

Вече знаете кои човешки храни за подходящи за котките. Бъдете внимателни при избора на котешко меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest