Miau.bg»Статии»Живини»Кучета има от 15 000 години

Кучета има от 15 000 години

Кучета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Кучета има от 15 хиляди години, посочва се в ново проучване – тази информация опровергава минали изследвания, които твърдяха, че кучетата са по-възрастни. Изследването на учените е направено с помощта на два черепа, за които се смяташе, че са от кучета.

И двата черепа са на 30 хиляди години – направен им е нов 3D анализ, който доказва, че черепите на са кучешки, а вълчи. Това означава, че най-ранните сведения и данни за съществуването на кучетата са от преди 15 хиляди години, пише на своите страници научното списание Nature.

Учените са категорични, че не може да е станала грешка, защото новото изследване има точност 96 процента. Голяма част от специалистите са убедени, че кучетата като домашни любимци и добри приятели на човека, каквито ги познаваме днес, са се появили след опитомяването на дивите вълци преди хиляди години.

Предполага се, че кучетата са първите животни, които са опитомени от хората, което се оказва и важна стъпка в развитието на човешката цивилизация. Когато и да са опитомени кучетата обаче, ясно е, че в днешно време повечето хора избират между куче и котка, когато решат, че искат любимец.

Дали да си вземем пухкаво послушно и вярно куче или да предпочетем мъркаща котка, която така или иначе си е господар на дома, в който живее?

Куче

Кучетата се разхождат всеки ден, което отнема време, но пък са доста по-верни любимци от котките. Мъркащите животни обикновено приемат стопанина си за даденост и не се така силно привързани, както кучето към своя собственик.

Според проучвания изборът между двете говори много за човека. Хората, които предпочитат кучета за домашен любимец, са по-екстровертни, посочва се в изследване. Любителите на котки обаче не бива да се отчайват от тази информация, защото в същото изследване се потвърждава, че тези хора са по склонни да опитват нови неща.

Друго изследване пък обяснява, че хората, които предпочитат мъркащи любимци у дома са по-любопитни и интелигенти. От друга страна, онези, които искат куче, са по-отворени и жизнени личности.

Според списание Тайм пък либералистите и консерваторите имат различни предпочитания към домашното животно – консерваторите предпочитали кучетата, а либералистите искат повече котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest