Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Щитовидната жлеза при кучето

Щитовидната жлеза при кучето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Болно куче
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Щитовидната жлеза и проблемите с нея са често срещани при кучетата. Изразяват се в странни петна по кожата, падаща козина, ленивост, летаргия и склонност към напълняване.

Щитовидната жлеза напомня на пеперуда и се намира в основата на шията. Тя лежи върху трахеята. Заболяването е свързано с увеличените и размери и се нарича хипотиреоидизъм. Конкретните причини за него са различни. Те могат да са няколко:

- Атрофия на жлезата;

- Автоимунна реакция на организма;

- Туморно образувание на хипофизната жлеза и последвало нарушено отделяне на тиреоидо-стимулиращ хормон.

Щитовидната жлеза произвежда тиреоиден хормон, който, когато е недостатъчен, забавя метаболизма в организма. Вследствие на това се появяват купища проблеми. Обикновено кучетата стават летаргични и бавни, в много случаи надебеляват, и то без да хапват повече от друг път.

Симптомите на увеличената щитовидна жлеза са много, което затруднява диагностицирането ѝ. При поява на някои от изброените симптоми, както и комбинация от тях, е добре да се потърси съвет от ветеринар.

Хипотиреоидизмът се проявява по-често при едри или средно едри кучета. Полът не е от значение. Най-засегнатите породи са ирландски сетер, ерделтериер, дакел и кокер шпаньол, голдън ретривър, доберман пинчер, ризеншнауцер и мителшнауцер.

Диагнозата хипотиреоидизъм се поставя след провеждане на специфични лабораторни тестове от ветеринарния лекар. Заболяването не се лекува напълно, но ако е контролирано, не застрашава живота на домашния ви любимец. Контролът става чрез прием през устата на таблетки на синтетичен аналог на хормона на щитовидната жлеза.

Когато болестта се установи, посещенията при ветеринара се увеличават. С тях се следят нивата на синтетичния аналог в кръвта и се регулират дозите. Ефектът е много бърз – до месец след първия прием. Веднага се наблюдава положителна промяна на космената покривка и теглото на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest