Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко често да храня кучето?

Колко често да храня кучето?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Колко често да храня кучето

През първите месеци на живота си кучето се храни от майчиното мляко. След третата седмица се включва човекът и може да започнете с твърдата храна.

Първите месеци са изключително важни за вашето кученце. Много е важен приемът на подходяща храна. Когато го вземете у дома, е добре в началото да му осигурите храна, с която е свикнало. Запомнете че внезапната промяна в храненето, свързана с промяната в средата, може да предизвика диария или повръщане на кучето.

До втория месец кучето се храни по 5-6 пъти на ден. То изисква това, тъй като расте. През 2-4 месец храненията са 4-5 на ден. От 4-7 месец се разреждат на 3-4. Докато навърши годинка, храненията трябва да са три или повече.

За големите кучета, от 1 до 10 години, експерти препоръчват хранене по два пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж вечер. Когато е много горещо, може да се хранят и по веднъж на ден. Много старите кучета, над 10 годишна възраст, се хранят 2-3 пъти на ден.

Добре е да научите кучето как да се храни според определен график. За целта оставете купата с храната на пода в продължение на десетина минути. След това я вдигнете, независимо дали кучето е яло.

В следващия час за хранене отново я поставете на земята и изчакайте само десет минути. Съвсем скоро вашето куче ще се научи, че трябва да яде тогава, когато му се предлага храна.

Установената рутина на хранене ви позволява да следите здравето на вашето куче. Ако по принцип то се нахвърля върху купата с храна, веднага щом я поставите на земята, ще забележите бързо, ако няма апетит.

Разбира се има дни, в които кучето може да не иска да се храни, най-често през лятото. Ако това обаче продължи 2-3 дни, най-добре се консултирайте с ветеринарен лекар.

Друг плюс на строго определените часове за хранене е, че куче, което се храни по този начин, също така и се изхожда по график. Освен това купа с храна, оставена през целия ден, би подканила нежелани гости, като мравки и хлебарки.

Избор на кучешка храна

Правилното хранене е едно от основните условия за наличието на здраво и щастливо куче. Както количеството, така и качеството на храната ще повлияят на хармоничното му развитие и ще разграничат здраво животно от животно с признаци на заболяване.

Има два вида кучешки храни, на които да разчитате по отношение на храненето на вашето куче: индустриална храна или домашно приготвена храна.

Дебатите за това колко подходящ и полезен е всеки от двата вида храни са дълги и от двете страни могат да се намерят солидни аргументи, затова решихме да ви предложим някои слабости и силни страни за всеки от тях.

Купена храна за кучета

Куче

Ползи

-Тя има голямото предимство да се възползва от ясна и безопасна рецепта, която включва по балансиран начин всички хранителни вещества, необходими за правилното развитие, в зависимост от възрастта и физиологичното състояние на животното;

-Купената храна е два вида: суха и мокра храна;

Много е лесно да се намери, купува и съхранява;

-Не изисква време за подготовка;

-Има различни асортименти: пилешко, телешко, заешко, агнешко, сьомга;

-Има специални опции, посветени на кучета с определени здравословни проблеми;

Недостатъци

-Високата цена може да бъде един от факторите, които определят собствениците да не я изберат;

-Няма гаранция, че съставките са качествени, затова се препоръчва индустриалната храна, която избирате за вашия домашен любимец, да бъде с първокласно качество, от известни марки;

- Съществува риск от подуване на корема при големи кучета, ако след приложение те са подложени на физическо натоварване и не консумират достатъчно вода.

Домашно приготвена храна

Ползи

- Може да бъде по-изгодна в цената;

- Вие имате контрол върху съставките и тяхното качество;

- Можете да променяте менюто по-често;

Недостатъци

- Това изисква сериозна проверка преди подготовката, защото трябва да знаете как да дозирате съставките много добре, за да осигурите балансирана диета на кучето;

- Тя се нуждае от малко повече време за подготовка;

- Винаги трябва да е много свежа, не може да се оставя в купата през деня;

- Трудно е да се подготвите в движение;

- Може да изисква прилагането на витаминни и минерални добавки (по препоръка на лекаря), тъй като тази храна винаги трябва да има голямо разнообразие от хранителни вещества.

Забранени храни за кучета

Позволени и непозволени храни за кучета

Много е важно да се има предвид, че диетата на кучето не може да съдържа всички храни, които хората консумират. Да, Шаро може да е вашият най-добър приятел и да споделя вашите радости и скърби, но по отношение на храната вие носите отговорност той да не яде неща, които могат да му навредят. По-долу е даден списък на разрешени и забранени храни за кучета:

Човешки храни за кучета

- мед, ориз, моркови, чушки, целина, плодове, говеждо, птиче месо, риба без кости, дълга сурова и обезкостена телешка кост (много добра за почистване на зъбите), прясна извара.

Забранени храни за кучета

- остатъци от нашата храна, сладкиши, шоколад, какао, птици, овце, свинско месо, сурови черва, свинско месо, боб, грах, зеле, картофи, подправки, лешници, алкохол.

Те са много добра човешка храна, но гроздето и стафидите например са един от най-опасните видове храни, които кучетата могат да ядат. Консумирането на по-малко от четири зрънца грозде или стафиди може да причини необратимо увреждане на бъбреците. След няколко часа кучето ви може да е с повръщане, диария и коремна болка. Може също да забележите, че се спъва при опит за ходене.

Консумирането на чаена лъжичка чесън: на прах, варен или под каквато и да е друга форма, може да причини сериозни здравословни проблеми на кучетата. Яденето им може да унищожи кръвните клетки на кучето, да причини анемия и непоправимо увреждане на бъбреците и може да покаже признаци на слабост, задух, умора, повръщане при кучето и кървава урина.

Колко храна трябва да яде кучето?

Количеството храна и броят на храненията на ден варират в зависимост от възрастта и височината, здравето на кучето, активността и околната температура. Вашият ветеринар е този, който ще ви предложи схема на хранения според породата на кучето, това дали е кастрирано или не. Имайте предвид, че дребни породи кучета като Йоркширски териер, пинчер, чихуахуа и померан, ядат по-малко храна от едри кучета като немски дог, немска овчарка, санбернар, нюфаундленд, тибетски мастиф, каракачанска овчарка.

Независимо от вида на избраната храна за кучета, уверете се, че марката или съставките, които ще използвате, са с най-високо качество и ако имате съмнения, потърсете съвет от ветеринарен лекар. Той може да ви насочи към правилния избор на най-здравословния вариант, без здравето на кучето ви да страда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest