Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Когато кучето има разстройство

Когато кучето има разстройство

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Когато кучето има разстройство

Ако вашето куче има разстройство, то причините могат да са няколко. Преди да определим от какво е предизвикано, трябва да вземем предвид и видът на диарията.

Защо кучето има разстройство?

Най-честата причина за разстройство при кучето, особено при малките кученца, е непоносимостта към определени храни. Познава се по това, че настъпва веднага след хранене. Обикновено се дължи на вещества, които кучетата не понасят като шоколад, зеленчуци, сирене и особено - мляко. За да възстанови вашият любимец му е нужно 24-часово прочистване, само на вода.

Диария при малко кученце

Често, особено при младите животни, които не са изградили още своята защита, разстройството е следствие на заразяване с паразити по кучетата. Познава се по меките изпражнения и честите изхожданията. Състоянието се лекува с противопаразитен препарат.

Хронична диария при кучето

Непрестанната диария със силно миризливи изпражнения, в комбинация с отпадналия вид на кучето, говорят за наличието на инфекция. Лечението включва гладна диета и лечение с антибиотици, предписани от ветеринаря.

Когато диарията при кучето е честа, миризлива и придружена с повръщане, е възможно кучето да се е нагълтало с токсични вещества и отрови, като почистващи препарати, сапуни и др. Състоянието изисква консултация с ветеринар.

При някои кучета се наблюдава хронично разстройство. Състоянието има много причинители. При него съдържанието в стомаха преминава през червата, без да е завършен смилателният процес и дразни лигавицата. Лекува се с правилно хранене. Добре е да се направи тест за паразити и да се приложат противовъзпалителни средства.

Кървава диария при кучето

Кървавата или хеморагична диария най-често е причинена от вирус или от увреждания и разрязвания на червото. Трябва да се определи къде е проблемът – в тънкото или в дебелото черво. При засегнато тънкото черво, разстройството е по-рядко, но и много изобилно.

Ако е засегнато дебелото черво, обемът на изпражненията е по-малък, но честотата на изхожданията се увеличава. Консултацията с ветеринаря е задължителна, тъй като подобно разстройство може да е признак за наличие на някое скрито кучешко заболяване.

Виж също: Диария при мопса

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest