Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Когато кучето игнорира командите

Когато кучето игнорира командите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Дресировка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Обучението на кучето е трудоемка задача. Тя изисква постоянство и търпение. Предпоставка за успех са постоянните методи, кратките и ясни команди, щедрите награди и позитивното отношение. В някои случаи обаче нещата не се получават. Това се дължи най-вече на начина, по който поднасяме нещата на нашия домашен любимец.

Най-вероятната причина кучето да не се подчинява на командата е вашият подход. За да се разграничават командите, корекциите и похвалите, се използва различен тон. Така командите се дават с твърд, силен тон на гласа. Когато коригирате кучето, трябва да използвате по-нисък тон, по-остър и по-гърлен. Похвалите пък се поднасят с приятен, но не прекалено темпераметен глас.

Едно от основните правила при задаването на команда е преди всяка да се казва името на кучето. По този начин то знае, че говорите на него. Ако пропуснете този ключов момент, е много вероятно то да игнорира зададената му задача.

За да възприеме командата ви, трябва да гледате кучето в очите. Задайте я, след като установите контакт с очи. Когато това стане, започнете да му говорите, за да го накарате да задържи поглед върху вас. Добре е за няколко секунди като му повтаряте Добър поглед с благ и весел тон на гласа.

След като кучето е приучено да изпълнява дадена команда, то тя не трябва да се повтаря отново и отново. Следващия път я кажете само веднъж. Ако кучето не я изпълни, кажете НЕ, седни! с надзирателен тон. След това поставете кучето в седнала позиция, като с ръка го натиснете леко в задната част на гърба.

Куче

Още в началото на обучението е добре да запомните, че кучетата не разбират думите. Те ги асоциират с действия. Поради това трябва да насочите и покажете на кучето каква е командата, за да може да се справи успешно.

Друга причина, поради която кучето може да не изпълнява командите, е точността. Ако кажете Седни долу, то няма да разбере кое да направи – седни или долу. Не променяйте команди от долу на слез – то няма да ви разбере.

Когато в домакинството има и други хора, е добре да съгласувате командите. Уверете се, че всички използвате едни и същи. В противен случай кучето ще се обърка и процесът на обучение ще се проточи. Добре е само един да води основното обучение на любимеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest