Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хигиена на котешката тоалетна

Хигиена на котешката тоалетна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Коте в Тоалетна

Когато решите да отглеждате котка у дома, основното оборудване, с което трябва да се снабдите, е котешката тоалетна. Тя трябва да отговаря на естествените нужди на вашия домашен любимец.

В природата на котките е заложено да са чисти животни. Още от раждането майката активно почиства котетата си и се грижи за тоалетните им нужди. След третата седмица малките започват да копират хигиенните навици на майка си.

Когато котето стане достатъчно голямо, за да се отдели от родителя си, то вече е научено да се облекчава в рохкави субстанции като пръст и пясък.

За разлика от кучетата например, котките бързо свикват с определената от нас тоалетна. Това е валидно както за котките, родени в дома, така и за уличните котки.

Обикновено, котешката тоалетна се постила с пясък и пръст. Освен тях, на пазара могат да се открият и редица други материали.

Традиционно се залага на пясък. Преди да насипете котешката тоалетна с него, се уверете, че е чист. Ако не желаете да купувате, то се снабдете с пясък от близки строителни обекти.

Котешка Тоалетна

Отстранете повърхностния слой и си вземете пясък по-отдолу. За да не ви се налага след всяка смяна на тоалетната да търсите нов пясък, може просто да измивате вече замърсения и да го използвате отново, след като изсъхне.

За отстраняване на фекалии и урина пък може да приспособите някоя детска лопатка, изхабена шпатула, голяма готварска лъжица и т.н.

За да нямате проблеми с котешката тоалетна, то пазете я чиста. Тя се почиства ежедневно, а постелката в нея - поне веднъж на седмица. Избягвайте разяждащи почистващи химикали като белина, борови, цитрусови почистващи или каквито и да е парфюмни препарати.

Те оставят аромат в тоалетната и котката ви няма да приветства това. За целта почиствайте тоалетната само с топла сапунена вода, след което изплакнете добре.

Имайте предвид, че смяната на котешката тоалетна може да предизвика проблеми. Това обаче често се налага. Решението е да поръсите с част от старата настилка върху новата. Познатата миризма успокоява и привлича котката.

Друг проблем може да се окаже броят на котешките тоалетни. Те винаги трябва да са плюс една. Така например ако имате две котки, трябва да се сдобиете с три тоалетни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest