Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Разходите при отглеждането на един кон

Разходите при отглеждането на един кон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
отглеждане на кон

Отглеждането на кон е нещо много сложно и по нищо не си прилича с гледането на котка. Необходима му е качествена конюшня, където да се чувства комфортно и да бъде гледан с необходимата грижа. Конят се нуждае не само от храна, а и от хигиена на ниво, както и достатъчно пространство. А ако му доскучае, е добре да има къде да тича със себеподобните си.

Отглеждането на собствен кон в един момент е доста обсебващо. Все повече нараства броят на българите, напускащи големите градове и преселващи се в селските райони. Масово става изграждането на конюшня за любимеца, който рядко остава единствен.

Също така все повече нараства и броят на англичаните, които се местят у нас заедно с конете си. Това се обуславя най-вече от разходите. В Лондон и най-вече в околностите му отглеждането на кон в професионална конюшня възлиза на около 400-450 лири стерлинги на седмица, което е около 1 600 месечно (3800 лв.). У нас най-скъпите и качествено направени конюшни не надхвърлят 600 лева на месец.

Вариантите за отглеждане на кон са три. Единият е в голям град с хубава конюшня. Вторият е в населено място близо до града, където живеете, а третият е собствен дом с конюшня. Освен това конете изискват немалко грижи, повече дори от децата. Някой постоянно трябва да ги храни, пои, гали и четка, да им дава моркови, захар и ябълки. Ако изберете варианта със собствена конюшна, то трябва да отглеждате поне две животни, както и да разполагате с опитен конегледач в близост.

Още преди да пристъпите към това начинание, е добре да се запознаете с разходите при отглеждане на един кон. Стойността му рядко определя това дали е хубав. Добро животно, с изработени маниери и добри качества, може да се намери за около 3-4 хиляди лева.

Кон

Разбира се, има и такива по 10 000 евро, но цената не е оправдана за любители. Сред най-търсените у нас е породата Източнобългарски кон. Те са податливи на обучение, издръжливи са, бързи и най-важното – притежават благ характер. За планинските райони се препоръчват по-дребните кончета от порода „Хафлингер”.

След като се сдобиете с коня, следва закупуване на пълна екипировка. Качествените продукти заедно надхвърлят цената на коня. Добре е да знаете, че единствено седлото трябва да е екстра качество, тъй като останалите неща са просто консуматив.

Следва месечната такса за конюшна, която, както споменахме, в пълен лукс е 600 лв. Цената се определя от условията - размер на бокса и качество на строителството, количество използвана слама, външен изглед със собствен прозорец, вътрешна баня и инфрачервени лампи и още много други. Обикновено цените варират около 400-450 лв.

Ако желаете да разхождате коня си из страната, то ще ви се наложи да се сдобиете с каравана и със съответната книжка за нея - кат. D. Освен това караваната се тегли най-добре с джип, който също може да включите в графа разходи.

Месечно допълнителни такси за ваксини, подковаване, евентуално лечение и задължителните чували с лакомства като моркови и ябълки варират от 50 до 120 лв. Ако питате някой от собствениците на коне обаче, той ще ви увери, че никой разход не е прекален, що се отнася до неговия кон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest