miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Защо рибките ви умират въпреки грижите

Защо рибките ви умират въпреки грижите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54698
Рибки

При начинаещите любители на аквариума с рибки най-честият проблем е умирането на любимците. Често това се случва ненадейно и без видима причина. Такава обаче неминуемо има.

Една от най-честите причини за внезапната смърт при рибките е отравянето с амоняк (NH3). Той е един от най-големите убийци в аквариума.

Най-често това се случва в новите, наскоро влезли в употреба аквариуми. Не рядко обаче това се наблюдава и във вече установен аквариум, когато наведнъж са добавяни много нови рибки. В този случай причината се крие във спрялата филтрация, поради изключено захранване или повреден филтър в аквариума.

Друг причинител могат да са колониите нитрифициращи бактерии, които умрат вследствие на рязка промяна на параметрите на водата или проведено медикаментозно лечение.

Амонякът е вещество, което се произвежда от рибите и всички други животни, дори и хората. Това е част от нормалния метаболизъм на всяко живо същество. Този елемент обаче е токсичен. В по-голямата си частност животните го преработват и го изхвърлят с урината. При рибките обаче това не е така.

Всяка риба непрестанно отделя метаболитен амоняк във водата. В големите природни басейни като езера, морета, реки той веднага се разтваря и е напълно безвреден. В един аквариум обаче нивата му нарастват непрестанно. Ако не се отстранява, води до ужасни последици.

Аквариум

Най-лесно амонякът в аквариума се премахва чрез биологичната филтрация. Може да се проведе внезапно или за няколко дни.

Има няколко симптома, по които може да познаете, че количествата амоняк са извън нормата. Ако това е така, вашите натровени с амоняк рибки обикновено дишат задъхано до повърхността на водата, вяли са и отпуснати. В повечето случаи лежат на дъното и отказват да се хранят.

Ако не се вземат мерки и отравянето продължи, външно хрилете на рибките стават лилави и се зачервяват, а по плавниците им се появяват червени жилки и язви. Пораженията по органите, мозъка и централната нервна система са необратими. В крайна сметка рибките умират.

Паралелно с увеличеното ниво на амоняк може да ви сполети и нитритно отравяне. Реално всеки път, когато нивото на амоняк се повиши, трябва да се очаква повишение и на нитритите. Обикновено, за да се избегнат такива отравяния, се правят тестове чрез пускане на нов аквариум с нови риби, след като е имало проблеми с филтъра и след лечение на болни рибки.

Симптомите при нитритно отравяне са подобни на тези с амоняк. А мерките, които трябва да се предприемат, са превантивните:

- Редовни тестове на водата;

- Умерено хранене на рибките и премахване на остатъците;

- Редовна подмяна на водата в аквариума;

- Бавно увеличаване на броя на рибките в аквариума.

Ако вече сте се сблъскали с проблема, следва лечение. На първо място, трябва да се подмени 25–50 % от водата. Нивата на Ph трябва да се понижат под 7. Следва използване на различни препарати за неутрализиране на амоняка. Храненето на рибките се редуцира до минимум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest