Miau.bg»Статии»Птици»Канарчета»Видове канарчета

Видове канарчета

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Видове канарчета

Сред сладкопойните птици най-предпочитани домашни любимци са канарчетата. Сред тях има много разновидности и породи. Всеки вид се отличава от останалите както с особената си неповторима външност и оцветяване, така и с вида на перушината, фигурата и различието в песните.

Видове канарчета

Сред цветовете съществуват няколко окраски, типични за различните видове канарчета. Известни са бели, сиви, пъстри, оранжево-червеникави, светложълти, оранжеви, кафяво зелени, както и канарчета-албиноси.

Друг белег, който различава видовете, е перушината. Тя варира от гладка до къдрава. Има и видове качулати канарчета, типичен представител на които е Качулатият норвуич. При други пък главата е покрита с шапка от пера. Тя закрива почти изцяло очите и клюна на канарчето.

Немски канарчета

Най-търсени и популярни са Немските канарчета. Те се срещат в две разновидности - Харцер и Благородна.

Канарчета

Канарчето Харцер е обагрено в жълти или зелени оттенъци, докато Благородното немско канарче е жълто или оранжево. Освен това Харценското канарче се слави като по-добрият певец от двата вида.

Английски канарчета

За най-красиви пък се смятат английските породи канарчета. Така например Йоркширското канарче радва със своето продълговато тяло и стройна осанка. Главичката му е малка и закръглена, а оцветяването - жълто или синьо-зелено. Освен с красотата си обаче тези канарчета няма с какво друго да ви зарадват, тъй като не пеят често.

Д

ребни канарчета

Сред най-дребните видове канарчета е Глостерското канарче. Неговата пълна дължина, от човката до края на опашката, в максимални размери достига едва 11 см. Въпреки малките си размери тези канарчета се изключително плодовити, жизнени и невероятни певци.

Дивите канарчета за разлика от питомните нямат толкова интензивен цвят. Обикновено са оцветени в жълто. Силата на оцветеността обаче може да се засили чрез кръстосване и хранене.

Специалистите твърдят, че колкото по-ярка е окраската на едно канарче, толкова по-слаби са певческите му възможности. Истината е, че колкото цветът на канарчето е по-близък до този на дивите му родственици, толкова по-плодовито и по-гласовито е птичето.

Виж също: Отглеждане на канарче и Храни за канарчета

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest