Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Съвети при отглеждането на декоративно зайче

Съвети при отглеждането на декоративно зайче

Малко Зайче

Декоративните зайчета могат да бъдат безкрайно сладък домашен любимец, който да ви радва дълги години, ако знаете как да се грижите правилно за него. Въпреки че да се грижиш за декоративно зайче изглежда лесно и много хора го предпочитат пред кучето или котката, всъщност има доста специфични изисквания.

Когато обмисляте да си вземете заек като домашен любимец, не забравяйте, че това не е играчка и изобщо не е най-подходящото животинче за дете. Особено мини зайчето.

Зайците са животни със специфични изисквания на отглеждане и необходимост от постоянно наблюдение. Вижте някои основни съвети за отглеждане на зайче.

Домашните зайци са различни от техните диви събратя и не трябва да се оставят навън. Тъй като са декоративни, те не понасят добре температурните промени, особено през летните месеци. Ако не спазвате тези условия, зайчето може да се разболее.

Дори и да решите да оставите зайчето да се скита из цялото ви жилище или на ограничена площ, всичко трябва да е обезопасено. Един малък приятел от този вид винаги може да намери куп опасности у дома. Зайците обичат да дъвчат, затова е важно да се обезопасят всички кабели.

Домашен Заек

Зайците обикновено спят през деня и през нощта, а са по-игриви на зазоряване и привечер. Добре е няколко часа всеки ден да прекарват извън клетката, за да се раздвижат, а и да проучат заобикалящата ги среда.

Зайците имат сложна храносмилателна система и е важно да получават подходящата храна за зайците. От изключително значение е да ги снабдявате ежедневно със сено. То им доставя необходимите фибри и ги предпазва от проблеми като затлъстяване, диария или безоари. Помислете и за хранителни добавки за зайците.

Други подходящи лакомства за вашия любимец са пресните плодове. Те обожават ябълки, но не забравяйте да ги измиете добре, както и да махнете дръжките и семките.

Никога не им давайте човешка храна, както и марули, домати, краставици и зеле, тъй като от тях им се подува стомаха и може да се стигне до фатален край.

Не забравяйте, че зайците по инстинкт са преследвани животни и много от тях не обичат да бъдат вдигани и носени. Никога не го носете така, че да виси, не го подхващайте през стомаха и не го вдигайте за ушите.

Ако имате малко дете, бъдете изключително внимателни, защото детската любов може да стресира вашето животно и то да стане агресивно.

Прочетете още Размножаване при декоративните зайци и Правилни грижи за новородените зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest