Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американски Питбул Териер

Американски Питбул Териер

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Американски питбул териер
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Американският питбул териер е предан приятел, който има голям заряд от енергия и желание да направи всичко, за да зарадва своя стопанин. Тази порода не е с много добра репутация, защото в продължение на много години безотговорни притежатели на кучета от породата американски питбул териер са ги отглеждали за боеве. Всъщност американският питбул териер не е опасен и е много дружелюбен и точно заради дружелюбния му характер на питбула трудно може да стане добър пазач. Американският питбул териер има висок праг на болката, затова проявява търпимост към по малки деца, които могат да го дърпат за опашката или ушите.

История на породата американски питбул териер

За възникването на породата американски питбул териер са спомогнали отчасти английските закони. Навремето хората, които не са били богати, нямали право да отглеждат едри ловджийски кучета. Само аристократите можели да ходят на лов за едър дивеч. Затова на по-бедните хора се разрешавало да отглеждат териери за лов и булдози за охрана.

За да не нарушат забраната за отглеждане на едри кучета, бедните англичани оставяли най-дребните кученца и ги използвали за по-нататъшно развъждане. Така са се появили първите бултериери, които съчетали високият праг на болката и смелостта на булдога с активността и подвижността на териерите. Добавката пит в началото на думата питбул териер се появила по-късно - тя означава, че бултериерът се използва за кучешки боеве. Думата пит означава на английски специална дупка за бой на кучета.

Смята се, че първите питбул териери са пристигнали в Америка през 70-те години на XVIII век. Кучетата пристигали с европейските емигранти. По това време в Европа кучешките боеве се смятали за нещо лошо и били официално забранени. През 1835 година в Англия бил приет закон за забрана на кучешките боеве. В Америка тези развлечения са били популярни много дълго време. Първоначално кучетата от тази порода били наричани пит териери и пит догове.

Огромна роля в развитието на породата изиграл ирландецът Джон Колби, който в началото на ХХ век докарал в Америка чистокръвни представители на тази порода. Постепенно много американски селекционери започнали да развъждат тази интересна порода и въпреки че първите питбул териери са живеели в Англия и Ирландия, американските селекционери са извършили основната работа по развъждането. Затова породата е американски питбул териер. Днес американският питбул териер е много популярен в САЩ, но в някои страни отглеждането му е забранено.

Стандарт на породата американски питбул териер

Мъжките представители на породата американски питбул териер достигат до 29 килограма, а женските - до 27 килограма. Мъжкарите достигат до 62 сантиметра височина, а женските са с един сантиметър по-ниски. Американският питбул териер е силно мускулесто куче, с къса козина и силна мускулатура. Нормално е за представителите на тази порода някои от ребрата им да изпъкват. Не се допуска наднормено тегло при американския питбул териер. Съществуват различни типове на форма на главата на американския питбул териер - тя може да се стеснява към носа или да е по-кръгла.

питбул териер

Очите са елипсовидни, като са недопустими сините очи. Ушите са прави, обикновено са купирани. Върху гърдите и шията на американския питбул териер има гънки. Гръдният кош е голям, задните крака са скосени под ъгъл от 30 градуса. Костите на задните крака са по-тънки от тези на предните, мускулите им са по-дълги. Това дава възможност на кучето да извършва по-бързи и енергични движения. Опашката е сравнително ниско разположена. Козината на американския питбул териер е къса и груба и винаги трябва да блести. Допустими са всички цветове освен албинос.

Грижи за американски питбул териер

Грижите за американския питбул териер не са сложни. Достатъчно е да минавате по козината на кучето със съвсем леко влажна кърпа веднъж дневно, за да го отървете от мъртвите косъмчета. Също така трябва да следите за чистотата на ушите на кучето, като при нужда ги почиствате с влажно тампонче. Американският питбул териер няма нужда от редовно къпане, затова може да го къпете само тогава, когато е необходимо, но не повече от 3-4 пъти в годината.

Обучение на американски питбул териер

Кучетата от тази порода обичат да играят, да тичат и да изпълняват команди. Те са работни кучета, ако постоянно им осигурявате възможност да работят, те ще се радват много. Кучетата от тази порода ще бъдат много щастливи, ако заедно със стопанина си участват в някакви състезания. Много хора смятат тези кучета за агресивни заради факта, че преди много време те са се използвали за кучешки боеве, но още тогава агресия към човека е била смятана за причина за квалифициране на кучето.

Американският питбул териер е самоуверено куче, но никога не се опитва да доминира над някой от членовете на семейството. Тъкмо обратното - американският питбул териер винаги е готов да изпълни това, което му се каже. Това са кучета, които се поддават лесно на обучение и готовност изпълняват команди. Американският питбул териер с удоволствие ще бъде подложен на различни видове физическо натоварване. Той с радост ще тегли тежести, ще виси на въже на зъбите си или ще дърпа въже, което държите вие.

Хранене на американски питбул териер

Американският питбул териер не е капризно куче и няма да срещнете трудности в храненето. Не е необходимо да храните кучето само с месо. В менюто му трябва да има задължително и растителни компоненти, независимо дали са сурови или сварени.

питбул

Заболявания на американски питбул териер

Американският питбул териер е куче, което е склонно към много малко кучешки заболявания. Все пак някои от представителите на тази порода са склонни към кучешка тазобедрена дисплазия, както и към заболявания на кръвоносната система и към различни видове алергия. Много е важно ушите на американския питбул териер винаги да са чисти и сухи, за да не се развие инфекция. Това важи с особена сила за тези кучета, които прекарват много време навън.

Любопитни факти за американски питбул териер

Едно от най-известните кучета от тази порода се е прочуло с това, че държи рекорд за най-силно куче. То е успяло да тегли тежест 100 пъти по-тежка от него. На една от картините на световно известния художник Рубенс, която е нарисувана през XVI век, са изобразени кучета, които преследват диви прасета. Тези кучета приличат много на съвременните американски питбул териери.

Недостатъци на американски питбул териер

Американският питбул териер е любопитно активно и игриво куче. То с удоволствие ще играе с децата, но трябва да се има предвид, че кучетата от тази порода са много силни и затова без да искат могат да бутнат детето. Кучетата от тази порода са много активни и имат нужда от възможност да изразходват енергията си с тичане и различни други видове физическо натоварване. Ако това не се случва, кучето може да навреди сериозно на вещите ви.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за американски питбул териер или обявите ни за питбул. Разгледайте и идеи за име на питбул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest