Miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Как да се грижим за зелената игуана

Как да се грижим за зелената игуана

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Зелена игуана

При правилно отглеждане на зелените игуани те стават изключително големи. Колкото и малка да ви изглежда в началото, когато порасне, тя не само ще стане по-голяма от аквариума си, а ще се нуждае от собствен терариум или дори от собствена стая.

Когато си избирате игуана, заложете на тази, която застава нащрек, но остава сравнително спокойна, когато посегнете към нея. Тя трябва да има чисти и ярки очи, без рани и язви, драскотини и белези.

Още преди да се сдобиете с животното, си осигурете аквариум на игуаната - от 120 до 200 литра. Имайте предвид, че след време неминуемо ще се наложи да и направите собствена клетка.

Размерът се определя по схема: дължина - два пъти дължината на гущера; ширина - равна на две трети от дължината на гущера; височина - равна на дължината на гущера или по-висока.

Тъй като гущерите обичат да се катерят, е добре клетката да е висока. Подът и може да се покрие с различни декоративни елементи, като ситен чакъл, декоративна трева, кора от дърво и др. Също така клетката трябва да се снабди с клони, по които игуаната да се катери.

Игуаните са топлолюбиви и не могат да живеят при температура под 18 градуса. За целта в клетката винаги трябва да има термометър. Температурата не трябва да превишава 35 градуса.

Игуаната обича светлината. Чрез нея организмът ѝ произвежда витамин D, който ѝ позволява да усвоява калций от храната си. Тя се нуждае от редовно излагане на слънце. Въпреки това не трябва да оставяте игуаната в стъклен терариум на слънце и без възможност да се скрие.

Зелените игуани са тревопасни. Основно ядат зелени зеленчуци, като листни зеленчуци, зелеви храни, глухарчета, листа от ряпа и др. Полезни за тях са още тиквата, тиквичките, малините, къпините, боровинките, бананите и плодове. Могат да се хранят и с готова храна за игуани.

Храната за игуаната може да е разнообразна – кучешка, котешка, дори човешка, като пица например. Храненето с подобни продукти обаче е много вредно за тях и води до отказ на бъбреците. Освен това рядко се препоръчват храни като броколи, карфиол, брюкселско зеле, цветно зеле и други. Те могат да навредят на щитовидната жлеза, поради което могат да се дават, но не непрекъснато и не в много големи количества. Спанакът е забранен.

В терариума на игуаната винаги трябва да има купа с чиста вода. В естествените си условия те рядко пият вода, но в терариума тя е от значение.

Освен за храненето трябва да се грижите и за външния вид на животното. Ноктите трябва да се подрязват от време на време, най-вече когато го опитомявате. Опашката им, както на всички гущери, се регенерира. Въпреки това не е добра идея да изпробвате това чудо на природата.

При добро отглеждане игуаните рядко се разболяват. Ако все пак се случи обаче, веднага заведете животното на лекар.

Ако търсите екзотичен другар, вижте тези цени и обяви за влечуги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest