Miau.bg»Статии»Птици»Канарчета»Коя е най-подходяща клетка за канарчета

Коя е най-подходяща клетка за канарчета

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Канарче

Изборът от видове клетки на пазара доближава огромното разнообразие от птици. Това максимално усложнява избора на подходящ вид и размер клетка. Важното е да заложите на безопасна, удобна за обслужване и максимално комфортна за птицата клетка. Това важи особено много за канарчетата, които са изключително податливи на емоции от заобикалящата ги среда.

Основният елемент е размерът на клетката. Независимо от вида на канарчето, най-подходящи са най-големите, които може да си позволите. Така вашият любимец ще има максимално жизнено пространство.

На пазара могат да се открият клетки за канарчета с различни форми. Едни от най-неподходящите за канарчетата са цилиндричните. Те са твърде малки. Освен това птицата се чувства несигурни в цилиндрична клетка.

За канарчетата дължината на клетката е по-важна от височината. Те летят из клетката, за да си осигурят движение. Поради това максималната ѝ ширина им осигурява пространство за по-удобен полет. Високите клетки са подходящи за големи птици, като папагалите. В тях те обичат да се катерят.

Друг важен момент е разстоянието на пръчките на избраната клетка за канарче. Съобразете го с вашето птиче, така че да не позволят то да си заклещи крилото, главата, крачето или клюна между тях. Това може да се окаже фатално. За канарчето са подходящи както вертикалните пръчки, така и хоризонтално разположените пръчки.

Добре е, когато купувате клетка за канарчето, да заложите на качеството. Разбира се, добре направената професионална клетка от висококачествени материали е с висока цена. Тя обаче си струва парите, тъй като е не само несравнимо по-безопасна, но и издържа много повече от евтините предложения.

Подходящи за всички птици са клетките, изработени от безопасни нетоксични материали, като неръждаема стомана или прахово боядисана стомана. Освен че са в пъти по-безопасни, визуално те изглеждат по-добре от евтините алтернативни продукти. Избягвайте и старите, боядисани клетки и тези, изработени от галванизирана тел, съдържаща цинк.

За да избегнете заклещването на птицата, най-добре е да избегнете сложните дизайнерски решения, като допълнителни вратички с резета или други части. Те са потенциален капан за вашето канарче. Острите ръбове също са потенциална заплаха.

Избраната клетка трябва да е лесна за чистене и отглеждане на канарчето. Най-добри са тези с изтеглящи се долни табли, които лесни за почистване. Широките врати пък улесняват сервизния достъп до вътрешността. Хигиената е от изключително значение за здравето и комфорта на птицата. Предпочитани са клетки за канарчета от неръждаема стомана.

Вижте примерни цени и обяви за клетки на птици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest