Miau.bg»Статии»Птици»Канарчета»Какви грижи изисква канарчето

Какви грижи изисква канарчето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Какви грижи изисква канарчето

Отглеждането на канарчето е труден процес. Единствено натрупаният опит помага на отглеждача да се научи да идентифицира достатъчно бързо проблемите, за да може да ги решава своевременно.

Ако вашето канарче е закупено три или четири месеца преди сезона за отглеждане, те трябва да се поставят във възможно най-голяма клетка. За отглеждането на канарчета ви е необходима правоъгълна клетка.

В цилиндрична клетка те не се чувстват комфортно. Физическата активност е от голямо значение. Птицата трябва да може да лети свободно. Не се изисква използването на каквото и да е изкуствено отопление или осветление, освен ако помещението е влажно. Тогава се препоръчва използването на нагреватели с термостат, който е настроен на 7-10° С.

През този период храната на канарчето се свежда до семена с добавки на умерени количества сладки ябълки, листа от растения (глухарчета, марули) и подбрани диви растения. Освен това, ежедневно трябва да се предлагат вани, които могат да бъдат закрепени към предната част на клетката на канарчето. Практиката трябва да е застъпена през цялата година. Ваните се махат обедно време, за да не се позволи на птицата да се къпе в късните часове и да заспи с мокри пера.

Ако птицата има признаци на потиснатост, изразена под формата на постоянно настръхнала перушина, тя се поставя в отделна клетка. Трябва да се храни само със смес от равни части канарено семе и семена на мак. Ако състоянието ѝ не се подобри, тя се поставя в специална отоплена клетка, където температурата се контролира с термостат на 30°С.

Обикновено, подът на клетката се покрива с пясък. Ако ли не, трябва да се осигурят постоянно минерали. Добре е птицата да се захранва със сепия, чрез която ще си набави необходимия калций.

Какви грижи изисква канарчето

8 седмици преди започване на размножителния сезон, мъжките и женските канарчета се разделят. През това време им се дават малки количества мека храна.

Задължително им осигурете прясна вода през цялото денонощие. Най-добрата храна за тях се състои от около 80% канарено семе и останалите 20% рапица, коноп, нигер и др. Голяма част от тях не ядат бяло или жълто просо.

За да бъде вашето канарче здраво и жизнено, освен обичайните храни се нуждае и от свежи зеленчуци. Давайте му ги според сезона. И запомнете - то може да яде до половин от собственото си тегло зеленчуци на ден и повече.

Добър избор са броколите, зелето, настърганите моркови или цвекло, листата на глухарчето, градинска жлъчка. Обичат и плодове - ябълка, круша. Избягвайте по-меки плодове като праскова, папая и манго, защото те правят изпражненията им меки.

В грижите за канарчетата, които живеят на закрито, от голямо значение е витаминената добавка. Тя обикновено се дава смесена с вода.

Хартията на пода на клетката се сменя ежедневно. Всяка седмица пък се почиства цялата клетка. Те не понасят в близост до тях парфюми, токсини и всякакви препарати и освежители.

Ако и вие искате такъв любимец, вижте обяви и цени за канарчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest