Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Омекотяване на водата в аквариума

Омекотяване на водата в аквариума

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Аквариум

Водата в аквариума трябва да се омекотява. За целта се използват едни от най-разпространените химически и физически методи. Най-известният от тях е дестилацията на водата.

При дестилация на водата всеки метал оставя известно количество окиси, които могат да са опасни за рибите. Поради това преди процеса всички метали се премахват от аквариума.

Химически дестилирана вода може да се получи само и единствено от стъклените дестилатори. Дестилираната вода в природата е под формата на сняг или дъжд. Тя също не е чиста от химикали. Насочвайки се към земята, особено в индустриалните области, тя се насища с органични и неорганични вещества.

Изключително вредни могат да бъдат те в местата, където се развива химическа промишленост. Установено е, че количеството им намаля толкова повече, колко е по-продължителен валежът. Поради това, ако заложим на дестилирана вода от дъждовете, е най-добре да я събираме след продължителен валеж.

Друг вариант е да заложим на снежна вода. Тук обаче трябва да се има предвид, че снегът поглъща нечистотиите на въздуха много повече, отколкото дъждът. Най-чист е снегът, събиран няколко часа след снеговалежа.

Аквариум за рибки

Разтопеният сняг и дъждовната вода се оставят да престоят няколко дни. Това се налага, тъй като през този период нечистотиите ще се утаят и много от вредните вещества в допир с въздуха ще се разложат. След няколко дни водата се отлива, като насъбралата се на дъното утайка се изхвърля.

Друг вариант за омекотяването на водата в аквариума може да се постигне и чрез замразяване. При него солите на калция и магнезия се отделят. Важен момент, преди да оставите леда да се размрази, е да го изплакнете с хладка вода. Така всички вредни вещества ще бъдат премахнати.

Разреждането на прекалено твърдата вода с мека – дъждовна, снежна, дестилирана, е само един от методите за омекотяване на водата в аквариума. Същият ефект се постига чрез дестилация или деминерализация. От друга страна, твърде меката, преди всичко дестилирана или деминерализирана вода, може да се направи по-твърда чрез прибавяне на химикали или определено количество твърда вода. А нивата на твърдост и мекота се определят от нуждите на отглежданите рибки.

Вижте също:

- Филтриране на аквариумната вода;

- Почистване на аквариума;

- Отопление на водата в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest