miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Какъв аквариум да си купя?

Какъв аквариум да си купя?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
546103
Аквариум

Първото нещо, което ни е необходимо за отглеждане на рибки у дома, е аквариумът. Изборът е важен, тъй като под внимание трябва да се вземат много фактори, като размер, форма и материал.

Размерите на аквариума варират от около 9 до 1000 литра. За да прецените от какъв се нуждаете, трябва да се съобразите с мястото, с което разполагате и рибките, които ще отглеждате. Добре е да заложите на най-големия възможен аквариум, който се вписва във вашия случай.

Поддръжката на аквариума включва справяне с всичките нечистотии, отделяни от рибите. Много от тях са токсични. Поради това по-големите размери са доста по-лесни за почистване, ще се отнася до грешки при поддържането.

Освен чистотата, големият аквариум позволява и по-богат арсенал от рибки в него. Често допускана грешка на начинаещите в областта е желанието и препълването на аквариума с всевъзможни интересни видове. Това може да се постигне само при наличие на аквариума, който да е поне 100 литра. Вземете предвид и факта, че различните видове риби в някои случаи не понасят такива от други видове. Запознайте се с това кои с кои риби могат да съжителстват.

Голям Аквариум

Следва изборът на форма на аквариума. Изборът е необятен. Все пак трябва да се съобразите с някои фактори, като площ на повърхността и вместимост на избрания съд. Тези фактори са определящи при постъпването на кислород и отделянето на въглеродния диоксид. Ниските и широки аквариуми позволяват по-добра обмяна на газовете. В последните години те изместиха тесните и високи аквариуми със същата вместимост. Въпреки това проблемът може да се избегне с по-мощно вентилиране на водата.

Специфичните аквариуми, като висок цилиндър, квадратна призма и други, са изключително трудни за поддръжка. Те се използват най-добре, когато са наполовина пълни.

Избор на Аквариум

Размерът и формата на дъното е друг ключов момент при избора на аквариум. Обикновено, той е същият както на повърхността на аквариума. Въпреки това той е важен, що се отнася до това каква площ предоставяме за територия на рибите. Някои от тях са териториални и завземат своя територия на дъното на аквариума. А аквариуми с по-голяма височина биха им предоставили по-малко територия.

Материалите, от които се произвеждат аквариумите, са стъклен и акрилен. Двата вида са с различни характеристики и изборът е изцяло ваш. По-популярни сред потребителите са акрилните аквариуми, най-вече сред морските акваристи, които отглеждат соленоводни риби и безгръбначни.

Те са много по-здрави от стъклените, по-добре изолирани са и по-бавно ще губят топлината си. Това означава по-стабилна среда за рибите и по-ниски енергийни разходи за вас. Акрилните аквариуми обаче се надраскват лесно, по-скъпи са и по-тежки. При стъклените подобни проблеми няма. Те варират от изцяло стъклени, с рамка или изляти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest