Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Декорация на аквариума

Декорация на аквариума

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5464
Аквариум

Когато вече сте се сдобили с желания аквариум, следва неговото декориране. Вероятно не един път сте се наслаждавали на красиви аквариуми, с камъни, пясък и разнородни коренчета. Изборът и материалът от който са направени те, трябва да е специално подбран.

Грундът, с който се посипва дъното на аквариума, трябва да подобрява живота на растенията и рибките в аквариума. Най-лошият вариант е да заложите на материал, който излъчва различни вредни вещества.

Най-добре е да използвате само силикатен пясък. Това е речен пясък, в редки случаи дребен чакъл. Ако използвате кварцов пясък, то може да сте сигурни, че материалът не съдържа разтворими във водата съставки. Подобен е случаят и с камъните.

Подходящи са такива, които не повлияват върху химичните свойства на водата. Те трябва задължително да са обли, за да не наранят по някакъв начин рибките. Подходящи камъни може да откриете в потоците, реките и дори в гората. Някои пък залагат на каменните въглища. Те са подходящи, но ако не съдържат пирит, от който се отделя сяра във водата в аквариума.

Често срещана практика е поставянето на торф на дъното на аквариума. Това е огромна грешка. Въпреки че цветът му дава основание да се смята за плодороден чернозем, това съвсем не е така. Торфът е най-неплодородната почва и е абсолютно безполезен като източник на хранителни вещества. Той се използва само тогава, когато искате да подкиселите водата.

Украсен Аквариум

Друг елемент от декорацията на аквариума са корените. Използват се много стари и частично минерализирани корени, които са лежали стотици години в пластове торф. За разлика от корените, събрани от дъното на някой водоем, те не гният, не плесенясват и реално няма опасност да се разпаднат.

Задните и страничните стени на аквариума често се облицоват със сурова коркова вторична кора. Освен че е много красива, тя е подходяща и за отгледането на някои мъхове и папрати, за които пясъкът не предлага подходящите условия.

За да придадете напълно естествен и завършен вид на вашия декориран аквариум, ви е необходим фон. На пазара се предлагат разнородни фонове-снимки и релефни вътрешни фонове за аквариуми. Докато фоновете-снимки се залепват от външната страна на задната част на аквариума, то релефните се поставят вътре в него. Освен че прикриват това, което се крие зад аквариума, те създават усещането за дълбочина и по-голям обем.

Украсата на аквариума може да се обогати още с части от лигнити, черупки от кокос на дъното и камъни, които имитират малки пещери. Там рибките могат да намерят свои укрития.

Когато вашият аквариум е аранжиран и напълно готов, можете да го заселите с гупи, хелери, молинезии, скаларии, плати, бети или други предпочитани рибки. Помислете още за аквариумни охлюви и сомчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest