Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Английски Булдог

Английски Булдог

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Английски булдог

Английският булдог е куче, което сякаш нарочно е създадено за хора, които не са много активни или са прекалено заети. Тази порода се отличава със спокоен, дори малко флегматичен характер. Английският булдог изглежда малко страховито, но не е агресивен. Английският булдог е куче, което има голяма нужда от внимание и колкото и да е мързеливо, не е подходящо за хора, които нямат достатъчно време.

Английският булдог се привързва силно към семейството, с което живее, затова промяната на дома и семейството му се отразява много зле. Английският булдог е куче с добър характер, което се спогажда добре както с хора, така и с други животни. Освен това английският булдог е голям пътешественик и се радва всеки път, когато семейството се приготвя за пътуване заедно с него.

История на английски булдог

Смята се, че английският булдог е произлязъл от легендарния тибетски дог, който е известен като прародител на голяма част от съвременните породи, които имат качества на пазачи. Първите булдози, които имали белезите на съвременната порода, са се появили през Средновековието в Англия. Те са се използвали за лов и са се проявявали като истински гладиатори в популярната в Англия забава – гонитба и убийство на бикове.

Този вид забавление бил известен с името булбайтинг, от байт - хапя, тъй като кучетата непрекъснато захапвали бика, докато го преследвали. Според исторически факти представители на породата английски булдог редовно са участвали в боеве с мечки и дори с лъвове. През XVII век английският булдог е бил използван за лов на диви прасета и е станал едно от предпочитаните ловни кучета. Днес английският булдог е само в ролята на компаньон.

Стандарт на английски булдог

Мъжките представители на тази порода тежат около 25 килограма и са високи между 31 и 40 сантиметра. Височината на женските английски булдози е същата като на мъжките, но те тежат около 23 килограма. Английският булдог е късокосместо куче, с масивна глава, муцуната му е леко сплескана и съвсем леко сочи нагоре. Крайниците му са масивни и мускулести.

Очите на английския булдог са тъмни, почти черни. Муцуната на английския булдог е покрита с големи гънки. Гръдният му кош е много голям. Цветът на английския булдог е бял, червеникавокафяв, с шарки - така наречения тигров, бял с черни петна. Тъмнокафявият е черният цвят са недопустими.

Грижи за английски булдог

Английският булдог не изисква особени грижи. Това не е активно куче и не се налага да го разхождате с часове, тъй като то ще предпочете да се излежава, вместо да извършва излишни движения. Въпреки че английският булдог предпочита да лежи по цял ден, е добре той да бъде разхождан по около час на ден, за да не се превърне представителят на тази горда английска порода в огромна неподвижна топка. Независимо дали живеете сами или къщата ви е пълна с хора, английският булдог ще се чувства добре, стига никои да не му пречи да си лежи и да си поспива, когато си поиска.

Булдог

Грижите за външния вид на английския булдог са минимални – трябва да избърсвате козината му с ръкавица или да го сресвате два пъти седмично, да избърсвате гънките на муцуната му и два пъти годишно да го къпете със специален шампоан. Гънките на муцуната се избърсват първо с мокър памук, а после се подсушават със сух. Никога не се използва сапун или шампоан за почистване на гънките. Те не трябва да се оставят мокри. Ако кучето се е изцапало, не е необходимо да го къпете, достатъчно е да го избършете с влажна кърпа.

Обучение на английски булдог

Английският булдог е много умно куче и обучението му може да се осъществява от 10-годишно дете. Но понякога представителите на тази порода проявяват инат и затова в такива моменти е добре да се включи и възрастен, ако кучето се обучава само от дете. Английският булдог се обучава лесно, защото бързо схваща какво се иска от него и изпълнява команди, за да зарадва стопанина си. Понякога английският булдог изпълнява команди по-бавно, но това не се дължи на мързел, а по-скоро на това, че кучето обмисля дали да изпълни командата.

Хранене на английски булдог

Препоръчва се английският булдог да се храни или само със суха храна, или само от натурални продукти, като половината от тях трябва да са месни. Добре е в менюто му да има ориз, сварени яйца, зеленчуци, прясно печено или сварено, но в никакъв случай не сурово месо. Не се препоръчва прехранване на английския булдог, тъй като той е склонен към затлъстяване.

Заболявания на английски булдог

Английският булдог е склонен към различни кучешки заболявания на храносмилателната система. Представителите на тази порода страдат от подуване на стомаха и от проблеми с храносмилането. Затова трябва да се внимава с какво се храни кучето. Английският булдог също така е предразположен към различни кожни заболявания. Не се препоръчва къпането му да става повече от два пъти в годината, защото кожата става суха и кучето започва да страда от раздразнения на кожата и различни видове инфекции.

Гънките на муцуната трябва винаги да са чисти, защото в противен случай кучето може да развие тежка кожна инфекция. Английският булдог не трябва да бъде претоварван физически през зимата, когато козината му не го защитава от премръзване, както и през лятото, когато е склонен към топлинни удари заради прегряване.

Любопитни факти за английския булдог

В средновековна Англия с името булдог се наричали първоначално мастифите и бултериерите, защото се използвали също като английския булдог за борба с бикове. Смята се, че сър Уинстън Чърчил е имал булдог, но това е заблуда - той е притежавал само няколко пудели. Но един от най-проницателните политици на XX век използвал самоидентифицирането на британците с храбростта и лоялността на английския булдог. Затова Чърчил години наред позирал пред камерите с булдога Джон.

Недостатъци на английския булдог

Сред недостатъците на английския булдог са фактът, че той хърка силно по време на сън, както и обилното слюноотделяне, което трябва да бъде неутрализирано с постоянно бърсане с кърпички.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за английски булдог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest