Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Джак-Ръсел Териер

Джак-Ръсел Териер

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерът е едно от най-енергичните и активни кучета. Той е подходящ за стопани, които могат да му осигурят дълги разходки и възможност да тича на воля.

История на Джак-ръсел териер

Джак-ръсел териер става популярен в Англия през XIX век, когато е сред предпочитаните кучета за лов. Малките подвижни кучета са били използвани да се вмъкват в дупките на различни зайци и лисици и да ги изкарват от тях. Ловците са ги предпочитали, защото умните джак-ръсел териери донасяли застреляни птици и можели да проследят елен по миризмата. Днес обаче джак-ръсел териерът е популярен най-вече като домашен любимец. Породата носи името на свещеника Джак Ръсел, който вложил много години в селектиране на тези издържливи и енергични кучета.

Стандарт на джак-ръсел териер

Джак-ръсел териер е с преобладаващ бял цвят, с петна в кавяф, ръждив или черен цвят. Височината на мъжките представители на тази порода е до 30 сантиметра, тежат до 7 килограма. Женските са с височина до 26 сантиметра, но тежат почти колкото мъжкарите - до 6 килограма.

Грижи за джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерът е много енергично куче. За да е спокойно, то трябва да изразходва енергията си. Жизнерадостните джак-ръсел териери имат нужда най-вече от това да са активни постоянно. Колкото по-многобройно е семейството, в което живее джак-ръселът, толкова повече хора ще му обръщат внимание и ще играят с него, а това е много важно за представителите на тази порода.

Това куче обича да е център на вниманието и прави всичко възможно, за да приковава вниманието на всеки. Джак-ръсел териерът е любител на приключенията и ако можете да го извеждате сред природата, той ще се чувства много щастлив. Джак-ръсел териерът трябва да се реши с четка веднъж дневно и не по-често от три пъти годишно да се къпе със специален шампоан. Ако кучето се изцапа, е достатъчно да го избършете с влажна кърпа, да го оставите да изсъхне и да го срешете.

Обучение на джак-ръсел териер

Според специалистите джак-ръсел териерът е най-интелигентният сред всички териери. Тези кучета могат да бъдат обучавани до преклонна възраст, тъй като запомнят много добре командите и могат да взимат самостоятелни решения. Джак-ръсел териерите се поддават лесно на обучение, но към тях трябва да се проявява умерена строгост, тъй като могат да се опитат да доминират над стопанина си. Обучението на джак-ръсел териер трябва да започне от момента, в който то стане член на семейството ви.

Хранене на джак-ръсел териер

Джак-ръсел

Желателно е джак-ръсел териерът да се храни така, че половината от менюто му да са месни продукти. Не се препоръчва да се дава мазно свинско месо и овнешко месо. Не се препоръчва хранене на джак-ръсел териера с хляб, по-добре да задоволите нуждата му от въглехидрати с варен ориз. Джак-ръсел териерът с удоволствие хапва различни видове зеленчуци - както сварени, така и сурови. Има джак-ръсели, които понякога хапват плодове.

Заболявания на джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерите често страдат от кучешка тазобедрена дисплазия. Тази порода също е склонна към некроза на част от бедрената кост. Джак-ръселите често страдат и от заболявания на очите. При тази порода се среща и вродена глухота, но дали това е факт става ясно, още докато кучето е бебе.

Любопитни факти за джак-ръсел териер

Джак-ръсел териерите са известни открай време с това, че унищожават гризачи. През 1977 година джак-ръсел териерът Вампир от Англия успял да унищожи един тон плъхове.

Един от най-известните представители на тази порода е кучето Майло, което стана звезда във филма Маската. Оттогава много собственици на джак-ръсел дават на кучето си това име.

Недостатъци на джак-ръсел териер

Ако нуждата от активност не се изразява в дълго тичане, игри и обучение, джак-ръсел териерът може да стане агресивен към хората и дори към стопаните си. Той започва да прави пакости, за да привлече вниманието на стопанина си и проявява агресия към други животни. Добре е да разхождате джак-ръсел териера си поне два часа дневно. В противен случай той не само ще страда, но това може да се отрази и на поведението му. Този тип кучета са подходящи само за хора, които могат да тичат с тях.

Добър вариант е карането на колело в компанията на тичащ до вас джак-ръсел териер, стига да го обучите на това от малък. Ако подарите джак-ръсел териер на дете, трябва да му помагате в отглеждането и обучението на джак-ръсела, за да не се появят поведенчески проблеми при кучето.

Джак-ръсел териерът обича да дъвче, затова трябва да му осигурите специални кучешки играчки, подходящи за зъбите му. Тази порода е склонна да гризе и по време на сън, така че леглото на любимеца ви трябва да е направено от материал, който ще издържи на среднощното дъвчене на мощните челюсти на малкия ловец.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за джак ръсел териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest