miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Съвети при отглеждането на морско свинче

Съвети при отглеждането на морско свинче

Съвети при отглеждане на морско свинче
Снимка: pixabay.com/Pezibear
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Морските свинчета са едни от най-популярните домашни любимци. Заедно с хамстери, джербили, мини зайчета и декоративни рибки, те често биват избирани за пръв домашен любимец.

За дете морското свинче също е подходящ другар, ако малчуганът е по-голям и отговорен.

Пухкавите гризачи са с кротък нрав и могат да бъдат лесно опитомени, за да се превърнат във верен другар. По-големи са от хамстерите, но се отглеждат по сходен на тях начин. Освен това не е трудно да се сприятелим с морското свинче.

Мъниците са много социални животни, което ги прави подходящи за дом с деца. Характерът на морските свинчета обикновено е приятен. Огромно тяхно предимство е, че те не изискват много грижи. Но все пак съществуват и грешки при отглеждане на морско свинче, така че трябва да се подходи внимателно.

Важно е да знаем, решим ли да изберем такъв домашен любимец, няколко основни неща за отглеждане на морско свинче, за да можем дълго време да се радваме на пухкавата компания. Все пак морските свинчета живеят и дълго понякога.

Клетка за морско свинче

Морските свинчета обикновено се отглеждат в клетка. Важно е домът им да е с подходящи размери, за да може животинчето да се чувства удобно и да има достатъчно пространство. Експертите в областта препоръчват минимум 70 кв. сантиметра. Ако отглеждате три свинчета, мястото трябва да е поне 90 кв. сантиметра.

Бутилка с вода за морско свинче

Поилка за морско свинче

За разлика от други гризачи, морските свинчета обичат да пият вода. В зоомагазините можете да намерите специални бутилки, предназначени за клетки на гризачи. Тяхното предназначение е да не се разлива водата на морското свинче и клетката да не се цапа.

Хранене на морското свинче

Въпреки името си пухкавите гризачи не са склонни към преяждане. Все пак менюто на симпатичните животинчета трябва да се подбира внимателно. Оптималният вариант за тях е 1/8 купа пелети, зеленчуци, трева или сено. Препоръчва се поне една купичка със зеленчуци на ден. За да сте сигурни, че морското свинче ще е здраво, наблягайте на зеленината и листа от спанак, маруля, къдраво зеле и др.

Играчки за морски свинчета

Морските свинчета обичат играчки. Освен за забавление те обаче имат за тях и много важна функция. Чрез играчките домашният ви любимец регулира големината на зъбите си. Зъбите на гризачите не спират никога да растат. Ако не се регулират, има опасност да стигнат до мозъка. Вместо да купувате скъпи изкуствени играчки, същата функция може да изпълнява и една обикновена ябълка. Вашият любимец ще я оцени дори повече. Единственото, което трябва да направите, е да премахнете семките, защото са отровни за морските свинчета.

Легло за морското свинче

Има няколко варианта, с които да се направи комфортно легло на вашето морско свинче. Според специалисти в областта обаче, оптималният е да оставите на вашия любимец материалите – малки парцалчета, стърготини, вълна, и той сам да си нагласи леглото.

Храна за морско свинче

Почистване на морското свинче

Хигиената е изключително важна за вашето морско свинче. Препоръчва се да чистите клетката на любимеца ви поне два пъти седмично. Но го правете внимателно и никога не стресирайте животинчетата, защото морските свинчета хапят, когато се чувстват силно застрашени.

Раздвижване на морското свинче

Морските свинчетата трябва да се движат редовно, за да не натрупат излишни мазнини, които са вредни за организма им. За целта специалистите съветват да им позволявате да излизат от клетката и да се разхожда свободно в голямо помещение.

Това бяха някои от най-важните грижи за морските свинчета. Прочетете още защо трепери морското свинче и съвети при подстригване на морско свинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest