Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Какаду

Папагал Какаду

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Папагал Какаду

Папагалите Какаду живеят от 60 до 90 години и затова са предпочитани домашни любимци. Освен това те са много красиви, отличава ги гребенът на главата им, който се надига, когато птицата е възбудена или е изплашена.

История на какаду

Папагалът какаду живее в Австралия, Нова Гвинея и Индонезия. Постепенно те стават популярни домашни любимци в Европа и в останалите кътчета на света заради красивия си вид. Той е сред най-красивите папагалите заедно с папагал Лори, амазона, ара, папагал Александър, розела.

Стандарт на какаду

Съществуват повече от 40 вида папагали какаду. Но най-популярни за домашни любимци са розов какаду, черен червеноопашат какаду, жълтогребен какаду, какаду алба, какаду на майор Мичъл. Какадуто Инка и какадуто на Майор Мичъл се смятат за едни от най-красивите представители на този вид. Мъжките достигат до 400 грама, а женските са малко по-тежки. Гребенът достига до 18 сантиметра.

Грижи за какаду

Черните папагали какаду с червени опашки не са склонни към хапане, затова от тях се получават перфектни домашни любимци. Те са подходящи за неопитни стопани. Папагалите какаду имат нужда от стопани, които ще им отделят много време, внимание и любов. Какаду са едни от най-гръмогласните папагали. Те обичат да крещят, понякога само за собствено удоволствие. Това може да се превърне в проблем както за стопаните им, така и за съседите. Папагалите какаду обичат да се къпят, особено ако ги поливате с пулверизатор, който имитира дъжд. Папагалите какаду се радват, когато станат напълно мокри, но в стаята не трябва да е студено, за да не настине птицата.

При избор на клетка за какаду трябва да имате предвид, че силната му човка може да повреди клетката. Затова е необходима голяма клетка с устойчиви прегради. Височината на клетката трябва да е около метър. Тя трябва да се заключва със стабилен катинар, защото папагалът какаду е много умен и може да отключва елементарни ключалки. Добре е птицата да може да се катери и дори да прелита, затова тясната клетка не е подходяща за какаду.

Добре е в клетката да има къщичка, където папагалът да спи. Трябва да има достатъчно играчки и приспособления в клетката, за да може папагалът да точи човката си постоянно, за да не прорасне. Трябва да се пуска папагалът от време на време да лети извън клетката. Достатъчни са дори 20 минути на ден, за да се чувства папагалът добре. Но трябва да се внимава, защото папагалът може да разкъса електрически кабел и дори да предизвика късо съединение. Затова в клетката му трябва да има клонки и неща за дъвчене.

Папагалите какаду имат поведенчески проблеми. Сред тях е прекаленото дъвчене. В природата какадуто използва човката си като метод за възпитание на малките. Затова какадуто е склонно да дъвче всичко. Ако това не се прекъсне още от самото начало, папагалът може да започне да тероризира цялото семейство. Папагалът може да напада и да преследва хората, които не обича чак толкова много. За него всеки е конкурент за любовта на стопанина му.

Когато какадуто не получава желаното внимание, то започва да крещи. Но ако му се отделя достатъчно внимание и любов, какадуто е много приятен компаньон. Той обича музика, може да се научи да танцува, като подскача, покланя се и развява гребена си. Ако не можете да отделите достатъчно внимание на папагала си, трябва да му вземете приятелка. Заедно те ще са щастливи, но ако единият от двойката умре, добре е веднага след това да се купи нов папагал.

Какаду

Обучение на какаду

Папагалите какаду не са от вида, който може да бъде научен да говори. Но при по-засилено обучение какадуто може да се научи да повтаря думи и звуци. Силната човка на папагала какаду се използва за натрошаване на едри семена, но може да бъде насочен и към човек. Ухапванията от папагала какаду са силни и много болезнени. Но това може да бъде избегнато, ако папагалът се обучава от ранна възраст. Така стопанинът му няма да рискува да бъде ухапан, докато контактува с любимеца си.

Хранене на какаду

Папагалът какаду се храни с разнообразна храна. Всеки ден трябва да му се дават плодове, зеленчуци, както и различни видове храна, която яде и стопанинът му. Папагалът какаду много обича да се храни заедно със стопанина си. Не е необходимо птицата да е на масата, но може да ѝ се подава по някое и друго парченце от храната, която яде стопанинът ѝ. Трябва да се избягват шоколадът, авокадото, алкохолът и кофеинът, които са токсични за птиците. Не са подходящи за тях и продуктите с високо съдържание на мазнини. Солта и захарта също трябва да се ограничат. Умерено се дават млечни продукти. Месо може да се дава по изключение и в много малки количества.

Заболявания на папагала какаду

Сред най-честите заболявания на папагала какаду е депресията заради липса на достатъчно внимание от страна на стопанина. Тази депресия се изразява в това, че папагалът изскубва голямо количество от перата си. В момента, в който той отново почувства, че му се обръща достатъчно внимание, скубането на перата престава. Симптоми на различни заболявания при папагала какаду са кихането, липсата на апетит, падането на пера и загрубяване на кожата на тези места, присвиването на очите и секретът от очите и ноздрите. В такъв случай веднага трябва да потърсите помощ на специалист по болести на птиците.

Ако и вие искате екзотичен любимец, вижте тези обяви за какаду.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest