Гупи

Нина НордНина Норд
Джедай
226145
Гупи

Гупите най-често са първите аквариумни рибки на любителите на водните обитатели. Това се дължи на факта, че гупите не са никак капризни. Ако аквариумът не е пренаселен с гупи, те могат да бъдат отглеждани дори без филтър за вода. Дори дете може да се грижи за гупи.

История на гупи

В природата гупите са се срещали предимно в северните части на Южна Америка. Но днес те живеят на много места по света, тъй като са били аклиматизирани изкуствено за борба с ларвите на маларийните комари.

Стандарт на гупите

Мъжките гупи стигат до 4 сантиметра дължина, женските са по-едри и достигат до 6 сантиметра. Гупите са дружелюбни риби и затова техните съседи трябва да са също така миролюбиви и не много едри. Не трябва да има агресивни рибки в аквариум с гупи, тъй като ще пострадат красивите плавници на мъжките гупи.

По-красиви са мъжките гупи, които радват окото с ярките си разцветки и разнообразните форми на опашките и плавниците си. Ако искате цветът на рибките да изглежда по-ярък, камъчетата на дъното на аквариума трябва да са в цвят, контрастен на този на гупите. Най-добре е ако използвате тъмен пясък за аквариум.

Грижи за гупите

Аквариумът за гупите трябва да е достатъчно просторен, като се изчислява от минимална потребност за един мъжки – 1 литър, а за една женска – 2 литра вода. Най-добре е ако за всяка рибка има по 3 литра вода. Най-комфортно живеят гупите, ако водата в аквариума е 24 градуса. Но гупите живеят и във вода с температура от 18 до 30 градуса. Осветлението не влияе върху жизнеността на гупите, но определя доколко ще е ярко оцветяването им.

Цветовете на мъжките рибки са разнообразни, като има разновидности, при които цветът на тялото контрастира на цвета на опашката и плавниците. Гупите не повреждат растенията в аквариума и не ровят в камъчетата в аквариума. В аквариума не трябва да има бодливи растения и остри предмети, за да не повредят мъжкарите плавниците и опашката си. Аквариумът се почиства веднъж седмично, като една трета от водата се сменя с нова. Тя трябва да бъде със същата температура, като тази в аквариума. Гупите живеят около 3 години. Колкото е по-топла водата, толкова по-малко живее рибката, защото жизнените процеси се ускоряват.

Хранене на гупите

Рибки Гупи

Гупите нямат претенции за храната. Подходяща е сухата, както и живата храна. При ярко осветление в аквариума започват да растат нишковидни водорасли, които гупите с удоволствие хапват. За да бъдат рибките с ярък цвят, е желателно да се хранят с жива храна.

Гупите се хранят два пъти дневно. Пет минути след като сте дали храна на гупите, трябва да отстраните остатъците от храната. Остатъците се развалят бързо и това води до заболявания на рибките. Гупите са склонни към затлъстяване, така че е по-добре да им се даде по-малко храна, отколкото да се прехранват. Гупите издържат 4-5 дни без храна, но могат да издържат и повече от седмица.

Размножаване на гупите

В аквариума, където се отглеждат гупи, трябва да има открити места за плуване, но също така и скрити ъгълчета, където някои рибки, които са изморени от вниманието на останалите, могат да се уединят и да отпочинат. Обикновено уединение търсят мъжките след сбиване по време на размножителния период. Гупите не мятат хайвер, а раждат малки рибки. Малко след раждането си те започват да плуват и да се хранят.

След оплождането женската може да роди до седем пъти. Гупите започват да се размножават, ако температурата в аквариума се затопли и водата е по-мека. Коремчето на женската става с ръбове по време на бременността, която трае от 25 до 35 дни, в зависимост от температурата на водата. Женската ражда от 10 до 150 малки. Гупите с удоволствие изяждат малките си, затова след раждането новородените трябва да се отделят. Малките могат да оцелеят и ако се скрият в гъсти водорасли. Те се хранят със сварен жълтък или сухо мляко през първите дни от живота си.

Заболявания на гупите

Почерняването или помътняването на очите на рибките, учестеното дишане, отказът от храна са симптоми на заболявания. Рибката трябва да се изолира от останалите обитатели на аквариума и да се излекува. Гупите са издържливи рибки и рядко страдат от обичайните за тропическите рибки заболявания. Но въпреки това те могат да се разболеят от микобактериоза. Рибката изглежда изтощена при това заболяване – гърбът й е огънат, коремчето е хлътнало.

За да се избегне това заболяване, аквариумът трябва редовно да се почиства. Гупите страдат от специфични паразити - инфузория триходина модеста, която им причинява триходиниоза. Често това заболяване поразява малки рибки. При температура на водата над 33 градуса тези паразити загиват. Понякога гупите боледуват от плистофороза, при което плуват с опашката надолу и цветът им става мътен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest