miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Как да се грижим за домашно порче

Как да се грижим за домашно порче

RalitsaRalitsa
Новак
197
Как да се грижим за домашно порче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Оказва се, че грижите за домашното порче са много сходни с тези за котките. Дори в миналото хората са отглеждали това животиче в домовете си, за да се отърват от мишките.

Поровете са толкова игриви, колкото котките. Приличат си и по отношение на своенравието. Освен това за хигиенните нужди на поровете и котките се използват едни и същи материали. И двата вида животники отделят по най-малко 18 часа дневно за сън. Това прави порчетата лесни за отглеждане дори и когато вкъщи няма никой, защото през повечето време те просто си дремват.

Преди да си вземете порче вкъщи, трябва да се поинтересувате дали е ваксинирано и какви са изискванията за последващи ваксини през годините.

Добре е да си вземете екземпляр, който е на възраст между 3 месеца и 1 година. Козината му трябва да е гъста и в добро състояние, животното да бъде игриво. Имайте предвид, че в повечето случаи в зоомагазините се продават предварително кастрирани порчета.

За да осигурите по-комфортно съществуване на новия си домашен любимец, е необходимо да имате просторна клетка или пък ако решите – волиера. В нея е добре да поставите някаква постеля, която да му служи като легло. Можете да вземете още четка за козина и някои подходящи за животинчето играчки или да проявите въображение и сами да им направите такива. Осигурете и съд за вода.

Порче

За разходките навън ви е необходим нашийник и повод.

Ще ви трябва още и подходящ съд за сместа на котешката тоалетна, както и лопатка за почистване. Редовното поддържане на хигиена няма да позволи в дома ви да се разнасят неприятни миризми. В крайна сметка порчето не мирише много повече от останалите домашни любимци.

Някои стопани подлагат порчетата си на операция за премахване на жлезата, изпускаща миризма.

За основно хранене на порчето можете да използвате храна за котки. Порчетата също са хищници, така че е добре да им осигурявате допълнително разнообразни продукти, съдържащи протеини. Не експериментирайте с пресни храни като например плодове, зеленчуци или ядки. Не им давайте и сладки или солени преработени храни (шоколад, чипс и прочие).

Избягвайте да ги оставяте извън клетката, когато са сами вкъщи, тъй като тяхното любопитство и игривост могат да имат лоши последици.

Ако и вие желате да си отглеждате порче, разгледайте тези обяви за порчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Порче
Порче
13.03.2015 16:40
Определено порчето е интересен избор за домашен любимец :)
0
0