miau.bg»Статии»Коне»Езда»Езда с терапевтични цели

Езда с терапевтични цели

Терапевтична езда

Конната езда с терапевтични цели се нарича хипотерапия и може да помогне при различни по характер заболявания. Установено е, че контактът с коня може да се отрази добре на деца и възрастни, страдащи от следните заболявания:

- церебрална парализа;

- аутизъм;

- тревожни разстройства;

- гръбначно-мозъчни и мозъчни травми;

- увреждания на зрението или слуха;

- поведенчески проблеми;

- множествена склероза, мускулна дистрофия;

- разстройства в развитието и др.

Децата, които страдат от подобни заболявания, често живеят затворен живот, който е свързан с постоянно посещение на рехабилитационни центрове. Ездата и по-скоро общуването с коня им помага да се усмихнат, да усетят нещо ново и различно – тя подобрява значително качеството им на живот, раздвижва ги, запознава ги с природата, животните.

Чрез тази терапия се създава взаимодействие между детето и животното – по този начин се подобрява психическото и физическото състояние на болното дете. Конната езда може да подобри мускулния тонус, както и моторната координация – коригира позата на тялото, повишава значително концентрацията.

Не на последно място, хипотерапията има положително влияние върху самоуважението и самооценката на децата. Този вид лечение се организира в зависимост от индивидуалните потребности на всеки участник.

Смята се, че общуването с животно като коня помага значително и на деца, при които отсъства реч или пък е силно нарушена – контактите с животното стимулират уменията за общуване. Децата са научаване да използват различни команди, а тяхното изпълнение от страна на коня ги насърчава все повече и ги подтиква към по-висока вербална активност.

Помислете само какво вълнение е за малкото дете, когато установява каква сила имат всъщност думите, след като конят изпълни командата. В по-късен етап командата от една дума се превръща в цяло изречение и т.н. След известно време детето започва да се чувства уверено от контакта, който си е създало с коня, и прехвърля това в общуване с останалия свят.

Терапевтичната езда е страхотен начин децата да бъдат лекувани, защото, улисани в интересното занимание, те не разбират колко големи усилия полагат и какви големи крачки правят по пътя към своето здравословно подобрение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни