Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Грешки при избор на аквариум

Грешки при избор на аквариум

RalitsaRalitsa
Новак
19
Аквариум

Как да изберем аквариум за рибки? Това е въпрос, който много хора подценяват. В резултат на това правят и грешки при избора на аквариум, заради които страдат самите декоративни рибки.

Има няколко основни правила при избора на аквариум и необходимата за него техника, спазването на които ще осигури комфортна среда за дълъг живот на новите ви домашни любимци. Ето кои са основните грешки, които не трябва да допускате.

1. Аквариумът е по-голям от мястото, върху което ще бъде поставен.

Преди да отидете в магазина или да си поръчате аквариум, първо помислете какво ще бъде най-подходящото и устойчиво място в дома или офиса. Ако пък не намерите удобно за поставяне място, винаги можете да си закупите от специализираните магазини т.нар. шкаф за аквариум.

2. Размерът на осветителното тяло не отговаря на размера на аквариума.

За да избегнете тази ситуация, поръчвайте аквариуми с вградено осветление и задължително с капак. Осветителните пури, светещи ярко в розово и синьо например са неподходящи за рибките. Освен това при избора обръщайте внимание на вида на стъклата, които не бива да имат зелен (или друг цвят) оттенък. Огледайте внимателно и цвета на силикона, с който са скрепени стъклата. Важно е всичко да наподобява естествената среда на рибите.

3. Филтърът не отговаря на нуждите на аквариума.

Съдовете с голям обем изискват филтриращи устройства с голяма мощност и големи филтърни пълнежи. Най-общо казано има два вида филтри – вътрешни и окачени. Тези от първия вид не трябва да се поставят прекалено ниско, тъй като няма да се постигне добра циркулация на водата. Окачените филтри трябва се поставят на ръба на аквариума, те засмукват водата, пречистват я и я връщат обратно в съда.

4. Лош избор и поддръжка на аквариумни растения.

Когато решавате каква флора да има в съда, е важно предварително да се поинтересувате от каква вода и осветление за аквариума се нуждаят и как съжителстват с други видове. Веднъж засадени, те се нуждаят от постоянна грижа като ежедневно се проверява дали не трябва да се отстранят гниещи листа. Внимавайте и с количеството растения, тъй като трябва да има достатъчно място за рибките.

5. Компромис с качеството на нагревателя. За да се поддържа постоянна температура, особено за тропическите видове риби, трябва да разчитате на надежден нагревател. Обикновено той се поставя малко над грунда. Добре е още да се снабдите и с термометър, който да поставите далеч от нагревателя. Чрез него ще можете постоянно да следите температурата в целия съд.

Ето още съвети за поддръжка на аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest