Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Да предпазим рибките от болести

Да предпазим рибките от болести

RalitsaRalitsa
Новак
19
Рибки

Както при човека, така и при аквариумните рибки превенцията е от съществено значение за доброто състояние на здравето. За да не се стига до влошаване на средата на живот на рибките, е необходимо редовно да следите няколко основни фактора.

Сред тях са състоянието на водата в аквариума (температура, чистота на аквариума), вида на растенията във водата, какви са храненето и активността на рибките, как изглежда акваруимът (състояние на стените и дъното).

Здравето на домашните ви рибки зависи и от общия им брой в аквариума. Не се препоръчва в съд с малък обем да се отглеждат много рибки и растения. Пренаселеността може да доведе до масово измиране. При извънредни ситуации, за да се избегне т.нар. кислороден глад, докато се отстрани даденият проблем, към водата може да се добави Кислороден прекис.

Храната за рибки с добро качество също е от съществено значение за здравето и растежа им. Не им давайте повече от предписаното количество, макар и да ви изглежда малко. Съхранявайте я по начина, по който е описано, за да сведете до минимум рискът от болести. Тя трябва да се използва до месец след отварянето ѝ и да се държи на студено и сухо място. Мухлясали или втвърдили се люспи или гранули са пагубни за здравето на рибките.

Съблюдавайте внимателно препаратите за стерилизиране, които ползвате при почистване на аквариума и водата.

Някои акваристи считат карантината на новите рибки, преди да бъдат присъединени към останалите, като основно средство на превенцията срещу болести по рибките. Това обаче изисква допълнителни ресурси за втори по-малък аквариум, където новият ви любимец да престои поне 3 седмици.

Разбира се, вторият аквариум също трябва да бъде снабден със система за въздух, нагреватели и да се почиства веднъж седмично. Благодарение на него рибката ще успее и по-лесно да се климатизира към основния аквариум.

И ако все пак въпреки всички спазени препоръки се случи така, че се разделите с някоя любима рибка, имайте предвид, че това може и да се е случило поради независещи от вас причини. Има нелечими болести при рибките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest