Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Почистване на аквариума за рибки

Почистване на аквариума за рибки

RalitsaRalitsa
Новак
19
Аквариум

Почистването на аквариума – домът на вашите любими рибки, изисква прецизност, търпение и няколко задължителни стъпки и пособия.

Не можете да разчитате само на филтрите, за да има добра хигиена в стъкления съд. Чистотата на водата в аквариума е от особено значение за живота на малките ви домашни рибки.

Тиня и други нечистотии по стените или дъното на акваруима се почистват лесно с помощта т.нар. уред за дълбоко сифониране. Той представлява нещо като електрическа прахосмукачка за вода се използва веднъж седмично. И е от голяма помощ при почистване на аквариум за рибки.

Заедно с мърсотията машината изсмуква и част от водата в аквариума, която трябва да се допълни с нова. Чистата вода трябва да е престояла около 24 часа и да е с еднаква температура на водата, към която се долива.

В кофата, в която е останала водата от сифонирането, се измиват и касетите с филтри. Ако те бъдат почистени с прясна чешмяна вода, ще се унищожат колониите от бактерии, които създават добра среда за развитие на рибките. Филтърът се почиства веднъж на десетина дни до две седмици. Преди да се извади, се изключва от контакта.

С помощта на гъба с грапава повърхност или пък скрапър (стъргало за почистване) се забърсва от налепите вътрешната част на аквариумното стъкло. Препоръчва се и употребата на магнитна чистачка за премахването на водораслите в акариума от вътрешните страни. Хубаво е веднъж на няколко месеца да се погрижите за флората в аквариума – да отстраните излишните или изгнили растения или да присадите нови.

Декорациите и другите предмети в аквариума също трябва да бъдат добре почистени, но само с вода. Не се препоръчва използването на препарат за съдове или други миещи субстанции.

Финалът е забърсване и полиране на външната част на стените. Това се прави с вода и подходяща кърпа, като тук отново много внимателно трябва да се използват конвенционалните препарати за стъкло и да се внимава да не попадне част от тях във водата.

Редовната поддръжка на аквариума чрез изброените по-горе стъпки премахва необходимостта от цялостна подмяна на водата за дълъг период от време, дори години.

Редовно почиствайте на рибките си, за да са здрави и жизнени. Това се отнася не само за капризните рибки, но и за издръжливи видове като гупи, молинезии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest