miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Най-отровните паяци

Най-отровните паяци

тарантула

За някои хора паяците са страшни, за други безобидни или просто поредната дразнеща гадинка, чиито мрежи трябва да изчистим от къщата си. Макар и малки, дори понякога и незабележими, съществуват видове паяци, които могат да убият с едно ухапване човек.

Представяме ви някои от най-отровните паяци на Земята.

Жълтоторбест паяк

През 2010 година заради жълтоторбестия паяк на японската корпорация Мазда й се е наложило да изтегли 65 хиляди автомобила от САЩ, Канада, Мексико и Пуерто Рико. Причината била, че осмокраката гадина надушвала въглеродния оксид в бензина и си правила гнезда в злополучната партида автомобили. Отровата на паяка е невротоксин и предизвиква при хората силни обриви и опасна инфекция, водеща до смърт.

Земен тигър

паяк отшелник

Земният тигър се среща в Югоизточна Азия. Това е огромен паяк от семейството на тарантулите. Едно негово ухапване води до парализа, а понякога и до смърт. Най-големият улавян екземпляр от този вид е бил невероятните 35 сантиметра. Този вид тарантула може да повали без проблеми малки бозайници с нищожно количество отрова.

Кафяв и чилийски отшелник

Кафявият отшелник нанася коварни рани с малките си зъби. Ухапването му води до некроза. Тъканта около раната умира. Понякога след ухапване от зловещото насекомо раните се разширяват до 20 сантиметра.

Неговият събрат чилийският отшелник е още по-опасен. Отровата му засяга веднага бъбреците, което води до тотален срив в организма и мъчителна смърт.

Черна вдовица

Черна вдовица

Подобно на богомолките, женските черни вдовици изяждат мъжките представители на вида си след секс. Това обаче не е причината този паяк да е толкова известен. Силната отрова, която притежават, води до тежки мускулни спазми, временна парализа и смърт. Едва 0.002 мг на килограм е смъртоносната доза на отровата от черните вдовици.

Сиднейски тунело-паяжен паяк

Бразилски скитащ паяк

За щастие този паяк се среща само в радиус 100 километра от Сидни. Точно 15 минути трае времето след ухапването му до смъртта. Това е много агресивно насекомо, което предпочита да хапе, вместо да бяга. За разлика от останалите представители на вида, сиднейският тунело-паяжен паяк при ухапване инжектира пълна доза с отрова и дори го прави по няколко пъти.

Бразилски скитащ паяк

От 2010 година бразилският скитащ паяк е признат за най-отровния паяк в света и е записан в Рекордите на Гинес. Захапката му причинява задушаване и смърт. Паякът е известен с това, че отровата му причинява траеща с дни ерекция, водеща до импотентност. Има регистрирани случаи на хора, които умират дори след приемане на противоотрова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Hellscream
Hellscream
13.03.2015 17:31
Бразилския скитащ паяк може да е най-отровен, но черната вдовица се среща навсяъде, по мазета, гаражи, градини... и има по-голяма вероятност да охапе човек.
0
0