Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Най-отровните змии

Най-отровните змии

Кобра

Едни от най-страховитите животни на планетата са змиите. Страхът от тези пълзящи влечуги е вкоренен в човека още от най-дълбока древност. В това няма нищо случайно, защото някои видове от тях са изключително бързи, тихи и смъртоносни. Всяка година от ухапвания на змии умират между 50 000 и 125 000 души. Ето и няколко от най-отровните техни представители, с които не пожелаваме на никого да се сблъска в дивата природа.

Континентален тайпан

Това е змията, способна да убие сто човека с едно ухапване.

Това е най-силно отровната змия. Влечугото е активно нощем, а денем се крие от слънцето в пукнатини и дупки. Менюто му е съставено от змии, гущери и птици. Тайпанът ухапва жертвите си и след това се отдръпва, чакайки отровата му да подейства. При ухапване змията отделя 80-100 мг отрова, която е достатъчна да убие около 100 човека.

Кобрата - кралицата на змиите

Черна мамба

Противно на очакванията кралската кобра не е агресивна. Тя рядко напада човек, освен когато е нападната и не може да избяга. Едно нейно ухапване съдържа отрова, способна да повали слон. Кралицата на змиите е най-дългата отровна змия. Тя достигат до 5.5 метра. В менюто ѝ влизат други змии, гущери, яйца и дребни бозайници. Кралските кобри са много известни, защото са най-популярният избор на змиеукротителите от Южна Азия.

Черна мамба – най-страховитата змия

Черната мамба е най-страховитата змия на земята. За разлика от останалите представители на отровните змии, тази е изключително агресивна. Друга нейна характерна черта е изключителната скорост, с която напада. Бързината на мамбата достига 16-19 км/ч. Силата на отровата й не може да се сравни с тази на кобрата или тайпана, но поради "войнствения" си характер това влечуго според анализи е смятано за най-смъртоносната змия.

Бумсланг – отровният смок от Африка

Бумсланг

Бумсланг е африканският еквивалент на разпространените в България смокове, с тази разлика че освен отровно зеления си цвят, захапката му е смъртоносна. Обитава савани и сезонни тропически гори. Отровата на бумсланга представлява букет от невротоксини и цитотоксини. Този вид африкански смок хапе изключително рядко. Даже и тогава 90% от ухапванията са сухи — не отделя отрова.

Тигрова змия – смъртоносна красота

Тигрова змия

Тигровата змия е един от най-красивите представители на семейство змии, но и един от най-отровните. Разпространена е в източните части на Австралия. Храни се с жаби, по-рядко с дребни бозайници, птици, риба. Тя е много агресивна и бърза. Отровата ѝ е невротоксична и засяга централната нервна система. Тигровата змия произвежда високи количества отрова, средно между 35 мг и 180 мг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest