Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Най-отровните животни в света

Най-отровните животни в света

Морска оса

Природата е създала перфектни убийци. Те не са големи по размер, но притежават средствата да ви пратят в отвъдното по-бързо и от най-разярената тълпа главорези.

Срещите с тях в повечето случаи са единични, защото това са най-отровните животни в света и помощ след сблъсък с тях рядко може да бъде указана.

Медуза морска оса

Малко хора в нашите географски ширини могат да си представят, че срещата с медузите освен неприятна може да бъде и смъртоносна. Това е, защото в Черно море не се среща медузата, носеща името Морска оса. В Австралия тези създания са убили повече хора отколкото змиите, акулите и соленоводните крокодили общо. Ужилването на морската оса е толкова болезнено, че жертвата изпада в шок и или се дави, или умира от спиране на сърцето. Рядко има оцелели, като имащите късмет изпитват болки месеци след това. В прозрачното тяло на това същество има отрова, способна да убие 60 души наведнъж.

Мраморен морски охлюв

Мраморен конусовиден морски охлюв

Научавайки някои факти, можем само да се радваме, че сме се родили в България, където най-страшните животни са бездомните кучета пред блока. Един от тях е, например, че мраморният конусовиден морски охлюв избива 20 души с една капка от отровата си. Противоотрова няма. Докосне ли те, отровата му води до парализиране на мускулите, нарушаване на зрението и постепенно спиране на дишането. Симптомите на агонията могат да започнат веднага, но да продължат няколко дни.

Скорпион

Смъртоносен ловуващ скорпион

Каменна риба

Има над 1200 вида скорпиони, но най-опасният техен събрат е смъртоносният ловуващ скорпион. Докато ухапването на другите представители на семейство скорпиони води до подуване и болки, то това на смъртоносния им събрат води до кома, парализа и смърт. Видът е разпространен в Северна Америка и Близкия изток.

Каменната риба

Синьопръстен октопод

Убождане на някои от бодилите на каменната риба може да доведе до ампутация на крайник или смърт. Жертвите ѝ описват болката като най-страшното нещо, което човек би могъл да изпита. Най-страшното е, че окраската ѝ почти напълно я слива с морската флора. Каменната риба се среща в Тихия и Индийския океан.

Синьопръстенен октопод

Синьопръстенният октопод се среща в Тихия океан, между Япония и Австралия. Въпреки че е голям, колкото топка за голф, той може за минути да убие 26 човека. Невротоксините му причиняват гадене, парализа и смърт. Когато е притеснен, кафеникавите петна по тялото му потъмняват драстично, а пръстените му започват да пулсират. През деня животното прекарва времето си до скалите. Ловува малки скариди, раци и рибки и ако бъде провокиран, при самозащита хапе нападателите, включително и хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest