Пудел

Нина НордНина Норд
Джедай
22517
Пудел
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Пуделът е създаден за домашен любимец, макар че първоначално породата е била селектирана за лов на водни птици. Това са добронамерени кучета с весел характер, които винаги се опитват да правят това, което прави и стопанинът им. Ако разкопавате градината, той ще се включи веднага. А ако просто гледате през прозореца, пуделът ви ще застане до вас, за да се любува на гледката.

Пуделът е известен със своята пъргавина, което го прави подходящ за циркови представления. Затова най-често цирковите дресьори правят номерата си с представители на тази порода. Заради хармоничния си вид пуделът изглежда много елегантно, а изящната му походка го превръща в една от най-популярните породи в света. Тази порода е и една от най-древните.

История на породата пудел

Смята се, че пуделът произлиза от френски ловни кучета, които на свой ред са произлезли от кучета, докарани в Европа от африканските маври. Тези кучета са били кръстосани с испански породи за лов във вода и така е възникнала нова порода с къдрава козина. Първоначално пуделът е бил използван за лов на водоплаващи птици. В двора на френския крал Луи XVI пуделите вече се превръщат в домашни любимци и се смятат за изискано допълнение на всяко аристократично семейство. През XVIII век пуделът получава името си. Преди това той е известен като водно куче или като куче за лов на патици.

Стандарт на породата пудел

Преди векове пуделите са били само един вид – с височина на холката от 45 до 58 сантиметра, но селекционерите постепенно са създали по-малки породи. Днес съществуват четири вида пудели. Това са кралският пудел, който е висок до 58 сантиметра, средният пудел – с височина до 45 сантиметра, мини пуделът – висок е до 35 сантиметра, и пуделът джудже, наричан още той пудел. Той е с височина до 28 сантиметра и е декоративно куче.

Традиционният цвят на къдравата козина на пудела е черен или бял. Но благодарение на работата на селекционерите през последните десетилетия вече има кафяви пудели, сребристи и дори пудели с кайсиев цвят на козината. Муцуната на пудела е издължена. Очите са с бадемовидна форма с тъмно кафяв или кехлибарен цвят в зависимост от цвета на козината на кучето. Цветът на носа зависи от цвета на козината. При черните пудели той е черен, при белите – също е черен, както и при сребристите. Кафявите, сребристите и кайсиевите пудели са с кафяв цвят.

Грижи за пудел

Ако искате да си вземете пудел, трябва да сте наясно, че представителите на тази порода имат нужда от сериозни грижи за козината им. Всеки ден пуделът трябва да се разресва добре и периодично да се подстригва, което може да направи само опитен фризьор. Има различни прически, характерни за тази порода. Една от най-популярните е така наречената лъвска прическа, при която се оформя грива на кучето, тялото се подстригва така, че да е гладко, а на тялото и в края на опашката се оставят къдрави топки.

Пудели

През 60-те години на миналия век се е оформил стилът модерн, който се е запазил до днес. При този тип фризура се оставя козина по гърба на кучето, а краката се оформят така, все едно кучето има панталонки. Подстригването на пудела отнема много време. Ако искате прическата на пудела ви да се запази дълго време, след къпане не трябва да се допуска кучето да лежи на една страна. Козината се сресва, като се издърпва внимателно с гребен по посока обратна на растежа, още докато е мокра. В противен случай тя се накъдря много и е невъзможно да бъде изравнена дори с подстригване.

Обучение на пудела

Пуделите се поддават лесно на обучение и дори дете може да ги научи да изпълняват команди. Пуделът е весело и енергично куче, което обича да играе и да тича. Тази порода обаче страда от предразположеност към различни видове заболявания.

Хранене на пудела

Препоръчително е пуделите да се хранят два или пъти дневно на по-малки порции, вместо веднъж на ден да се даде цялото необходимо количество храна. Не се препоръчва разходка 2 часа след хранене, защото при пудела съществува риск от превъртане на стомаха. То представлява усукване на стомаха на 180 градуса, което е много рисково за кучето и често завършва със смърт.

Заболявания на пудела

Най-често пуделите страдат от болести на стомашно-чревния тракт, предимно от гастрит и язва. Често тези болести възникват заради неправилното хранене на кучето. При развитие на гастрит кучето може да стане вяло и да не иска дори да излиза навън. Пуделите са предразположени към заболявания на устната кухина, които могат да доведат до ранна загуба на зъби. Тази порода също така е склонна към заболявания, свързани с обмяната на веществата, като най-често срещано е възникването на камъни в пикочния мехур. Пуделите също така страдат често и от заболявания на ушите, затова трябва да се следи за състоянието им.

Любопитни факти за пудел

Пуделите са били част от армията на френския император Наполеон, който със специален указ направил тази порода част от офицерското снаряжение. Офицерите взимали със себе си пуделите на бойното поле, като ги носели в чанти. Идеята била при раняване на офицера кучето да изскочи от чантата и да привлече вниманието на доктор с лаенето си. Композиторът Рихард Вагнер взимал пудела си на репетиции, тъй като при фалшиво свирене пуделът започвал да лае силно.

Недостатъци на пудела

Може би единственият недостатък на пудела е това, че козината му изисква много сериозна поддръжка.

Ако имате намерение да си вземете такова кученце, разгледайте тези обяви за пудели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
пепа
пепа
03.07.2015 17:02
Здравейте ! Ние уви с моя съпруг нямаме деца но имаме щастието да имаме в дома си това прекрасно същество което ОБИЧА НАС ПОВЕЧЕ ОТ СЕБЕ СИ Той е принца у дома и ние го ОБОЖАВАМЕ Но от 2 седмици е болен а ние се побъркахме от тревога каде ли не го водихме и никой не му помогна всички казват ще се оправи ама не се оправя. Принудих се да го лекувам с гентамицин 2 3 дни се подобри но днес пак е зле дриска водно и повръща пяна . Незнам вече какво да направя МОЛЯ БОГ ДА МУ ПОМОГНЕ БЕЗ НЕГО ..........Как немога да си представя
0
0