Алпаката е екзотично животно за европееца, чиято родина е Южна Америка. Тези животни са тревопасни и се отглеждат най-вече заради вълната им, която е най-скъпата в света. Качеството на тази ценна стока зависи в голяма степен от храненето на животното. Ето какво е то.
Храната на алпаките в естествената им среда
Като тревопасен вид алпаката се храни само с растителна храна. В родните им Анди растителният свят е много оскъден и това се отразява на хранителния режим на животното.
Липсата на богата паша е превърнала алпаката в непретенциозно животно, което яде всяка растителност, на която се натъкне.
Въпреки че условията на живот в естествената им среда и търсенето на храна са трудни, растенията притежават ценни качества, влияещи върху състоянието на вълната им.
Основната причина е обаче в устройството на дъвкателната система на животното, която позволява да се извличат всички хранителни вещества от растенията. Алпаката няма горни предни зъби, но има здрава дъвкателна плоча. При консумация на храната, животното срязва растителността и я смачква, преди да я преглетне.
Алпаката дъвче храната си бавно, с особена грижа и така я превръща в удобна за поглъщане и лесна за храносмилане и усвояване.
Алпаката изяжда по 3 килограма растителна храна дневно, като тя се усвоява отлично.
Периодично животните облизват повърхността на варовикови камъни, за да получат нужните соли и минерали.
Храненето при алпаката в Андите продължава по 5-6 часа всеки ден, когато те пасат. Ако се натъкнат по-калорична храна като зърнени култури, пашата е значително по-къса.
Храната на алпаките във ферми
Фермерите, отглеждащи тези животни, ги хранят с една и съща храна всеки ден. В менюто им влизат трева, сено, зърно и зеленчуци. Морковите и зелето са предпочитани от животните. От зърнените храни дават предпочитание на овеса. През зимата, когато липсва прясна трева, алпаката яде хляб и овесени ядки.
Значение на храната за вълната от алпака
Основно значение за качеството на вълната, както и за здравето на животното играе храната на алпаката. Важно е да се отбележи, че отглеждането на алпака в други природни зони не е така ефективно, както в естествената им среда заради фактори като вида растения, които се срещат само в Андите, климата и начина на живот в природна среда. Така че храната е основен, но не и единствен фактор за развитието на това животно.
Вижте още: