Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Изследването на урината на котката - кога се налага

Изследването на урината на котката - кога се налага

Изследването на урината на котката - кога се налага

При здравословни проблеми с домашната котка се налагат лабораторни изследвания, едно от които е изследване на урината на котката. С този тест се прави анализ на физико-химичните показатели на компонентите на утайката. При анализа се установяват котешки заболявания като уролитиаза, бъбречна недостатъчност, захарен диабет, тумори, възпалителни процеси и други патологии.

Анализът на урината на котката диагностицира основно заболявания на пикочните пътища при котките. Проучването включва обща клинична и биохимична картина.

Обща клинична картина

Това изследване проверява свойствата на урината - цвят, миризма, прозрачност, киселинност.

Лабораторно изследване на котешка урина

Проверява съдържанието на следните компоненти в урината - протеин, хемоглобин, уробилиноген, кетони, билирубин, червени и бели кръвни клетки, епителни клетки и други.

С това изследване се проверява евентуално нарушение на функциите на определен орган на животното. Прави се диагностициране и за заболявания като котешки захарен диабет, заболявания на бъбреците на котката и надбъбречните жлези, инфекциозни заболявания.

Биохимичният анализ на урината установява концентрацията на амилаза, урея, микроалбумин, креатинин, глюкоза, електролити и други.

Разчитане на резултатите от изследвания на котешката урина

При липсващ и недостатъчен обем на урината се търси като възможна причина сърдечна недостатъчност, запушване на уретера, бъбречни патологии, тумори, остър нефрит и други.

При промени в цвета възможностите са не по-малко - инфекции на пикочните пътища, диабет, остър пиелонефрит, цистит и други.

Биохимичните показатели насочват ветеринарния специалист към увреждания на бъбреците и черния дроб, на панкреаса, захарен диабет, сърдечни проблеми, злокачествени тумори при котките и много други.

Изследването на урината на котката - кога се налага

Откриването на бактерии в урината на котката говори за възпалителни процеси с различно естество, които изискват медикаментозно лечение. То може да бъде причинено и от изчерпването им гениталиите на животното.

Кога се прави изследване на урината при котките?

Както при хората, така и при мъркащите домашни любимци изследването на урина е основен лабораторен метод за проверка на здравния статус на домашния питомец. Необходимо е да се направи такова изследване при всека проява на неестествено поведение при уриниране на котката или промени в цвета, количеството на урината.

Изследване на котешката урина се прави и профилактично при преглед при наблюдаващия животното ветеринарен лекар, за да се уловят в зародиш всякакви здравни проблеми, преди да са дали видимо отражение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest