Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Задължителната рутина за котките

Задължителната рутина за котките

Задължителната рутина за котките

Както хората следват известна рутина в живота си, така и домашните ни питомци - котките се подчиняват на същата вътрешна необходимост. При котаците обаче тази част от ежедневието им е изключително важна.

Мъркащите ни питомци държат на рутината, защото им създава чувство за сигурност и спокойствие. Рутината на котето е тясно свързана с инстинктите на котешката природа и затова в условията на дома е важно стопанинът да създаде условия на своя питомец да задоволи тази своя потребност.

Ето в какво се изразява задължителната рутина за котките, с която те ще са си винаги доволни вкъщи.

Свободно движение навсякъде на котките

В домашни условия котката не може да обикаля както в дивата природа, но навиците от живота на свобода се проявяват и вкъщи. Тя има нужда да обикаля и проверява всички места, които са достъпни. За нея домът, в който живее, е нейна територия, свързана с ловните инстинкти.

Писаните не се задоволяват да изследват само местата по земята, те се катерят и на високо. Затова е добре да се създадат условия да стига и до високи места.

Котката пие вода от различни места

Рутина за котките

Всеки стопанин е подготвил купичка за вода на своя питомец, но котката обича да пие вода от всички места, където може да я намери - в чаши, оставени на масата, от съдове, приготвени за някаква дейност и други. Това поведение е резултат от еволюцията на вида. Тя търси всякакви източници на чиста вода, което е останало от живота в природата, където е търсила вода по-далече от трупа на убито за храна животно.

Котката яде растения

Още от природата котките са научени, че растенията подпомагат храносмилането и част от рутинното им поведение е да ядат растения. В дома това може да създаде проблем, защото много домашни цветя са отровни за котки. Добре е растенията, отглеждани в саксия, да бъдат недостъпни за домашния любимец, с изключение на котешката трева, с която да задоволява рутинните си нужди.

Котката точи нокти по мебелите

Котешка рутина

Най-значителният проблем във всеки дом с котка е точенето на ноктите на писаната в мебелите. Котката има нужда да поддържа ноктите си в изправност, това е важна рутинна процедура при нея, защото на котешките нокти е построен целия опорно-двигателен апарат на животното. Подрязването на ноктите не се препоръчва от специалистите.

Трудно е да бъде приучена домашната котка да ползва приготвените от стопанина драскалки, но това е единственият начин да се задоволи тази рутинна нужда, без да пострада домашната мебел.

Писаната се нуждае се от лично пространство

Котките се териториални животни и жилището, което обитават, съвпада с територията им. Всяко място в него те смятат за част от своята територия, но имат нужда и от места, които са лично техни. Това им създава усещане за самостоятелност, защото част от рутината на ежедневието им е да бъдат единствено сами със себе си. В своите убежища те намаляват стреса.

За сън котките обичат топли места и избират такива до печката през зимата, както и топлото легло на стопанина. Тази им нужда също може да бъде подходящо задоволена.

Вижте още:

- Невероятни факти за котките;

- Безопасни ли са плодовете и зеленчуците за котките;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest